TRANSFERI

Sarajevo i Leotar dijele milion maraka?

Piše: G. Š.

7.12.2018

Italijanski mediji već danima, pozivajući se na izvore bliske Romi, tvrde da će naš reprezentativac Gojko Cimirot (25) pojačati Rimljane.

Italijani su jučer otišli i korak dalje te plasirali informaciju da će transfer bosanskohercegovačkog veznjaka iz belgijskog Standarda iz Liježa u klub Edina Džeke iznositi između osam i deset miliona eura!

Monči u Belgiji

- Zanimanje Rome? Ne, ne znam ništa. Nikad nisam primio pozive od Mončija (sportski direktor Rome - op. a.). U Italiji Gojka prate tri-četiri ekipe, lično su me za njega pitali iz Lacija prošlog ljeta, ali nisu stigle pismene ponude.

Međutim, s Romom nemam ništa. Nikada me nisu zvali niti za jednog igrača - izjavio je za „Calciomercato" Cimirotov menadžer Miroslav Stević, inače bivši igrač Partizana, Grashopersa, Borusije iz Dortmunda, Fenerbahčea...

Ipak, italijanski mediji tvrde da se sportski direktor Rome trenutno nalazi u Belgiji, gdje skautira dvojicu igrača Standarda, Rumuna Razvana Marina i našeg Cimirota.

Novi transfer našeg reprezentativnog veznjaka sigurno bi obradovao njegove bivše klubove, Sarajevo i trebinjski Leotar, kojima bi prema mehanizmu solidarnosti Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) pripalo pet posto od ukupnog transfera.

Prema tome, klub s Koševa i Trebinjci, ukoliko se ostvare najave iz italijanskih medija, podijelili bi između 800.000 i milion eura.

- Ako profesionalni igrač prelazi u drugi klub tokom trajanja ugovora, pet posto od svakog obeštećenja, izuzimajući obeštećenje za treniranje koja se plaća prethodnom klubu, novi klub će odbiti od ukupnog iznosa te obeštećenje rasporediti kao solidarni doprinos na klub ili više njih koji su bili uključeni u treniranje i obrazovanje igrača tokom godina.

Solidarni doprinos će odražavati broj godina koje je igrač bio registriran u relevantnom klubu između sezona kad je navršio 12 i 23 godine - piše u Pravilniku FIFA-e o mehanizmu solidarnosti.

Precizira se da klubu u kojem je igrač bio između 12. i 15. godine pripada pet procenata (odnosno 0,25 posto ukupnog obeštećenja po godini) te u periodu od 16. do 23. godine deset procenata (0,5 posto ukupnog obeštećenja po godini).

 Niske grane

S obzirom na ovaj Pravilnik FIFA-e te činjenice da je Cimirot u klubu iz Trebinja bio od 12. do 21. godine (1. jula 2013. godine potpisao za klub s Koševa, odakle je 17. avgusta 2015. transferiran u grčki PAOK), Trebinjcima bi pripalo četiri, a Sarajlijama jedan posto od ukupnog transfera.

Prema tome, ukoliko ukupni transfer bude deset miliona eura, Leotaru će pripasti 400.000 eura, a Sarajevu 100.000 eura, znači ukupno bi naši klubovi podijelili približno milion maraka.

Taj novac bi sigurno odlično došao Trebinjcima, koji su pali na niske grane, u treći rang takmičenja (Druga liga Republike Srpske). A ne tako davno bili su i prvaci BiH.


23 

nastupa ove sezone, u svim takmičenjima, upisao je Cimirot za Standard, gdje je stigao prije godinu iz grčkog PAOK-a

Ugovor do juna 2022.

Trenutna tržišna vrijednost Cimirota, prema njemačkom Transfermarktu, iznosi 3,5 miliona eura, koju je dostigao 11. maja 2017. godine kao igrač PAOK-a.

Na isti iznos procijenjen je i 3. juna 2018. godine. Podsjetimo, Cimirot je 25. januara ove godine potpisao za Standard, a ugovor ga veže do 20. juna 2022


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.