ENGLESKA

Čelzi u derbiju kola pobijedio Siti i Liverpul ostavio na liderskoj poziciji

Prvi ovosezonski poraz "Građana"

London: Čelzi u derbiju bolji od Sitija. AFP

Avaz Sport

8.12.2018

U derbiju 16. kola engelskog Premijeršipa, Čelzi je na Stemford bridžu savladao Mančester siti rezultatom 2:0.

Prvu ozbiljniju priliku na utakmici imao je Siti u 9. minuti kada je Rahim Sterling (Raheem Sterling) izašao sam jedan na jedan pred golmana Čelzija, šutirao po sredini gola, no Kepa Arizabalaga (Arrizabalaga) bio je oprezan i lagano mu je odbranio šut. U 24. minuti novu priliku za goste iz Mančestera imao je David Silva iz slobodnjaka kada je šutirao s poludistance, međutim lopta je prozujala nekoliko centimetara pored lijeve stative i ostalo je 0:0. 

U 32. minuti Leroj Sane (Leroy) je imao veliku priliku za "Građane", ali je iz blizine šutirao loše i lopta je završila u rukama golmana "Plavaca". Sve prethodno nabrojane promašaje Sitija, Čelzi je kaznio u 45. minuti kada je Ngolo Kante (N'Golo) primio odličan pas, izašao jedan na jedan s golmanom i zabio bez problema za 1:0 i veliko slavlje na tribinama Stemford bridža.

Kako su završili prvo, igrači Čelzija su nastavili tako i na otvaranu drugog poluvremena. U 49. minuti Vilian (Willian) je izveo slobodnjak iz obećavajuće pozicije, međutim, golman gostiju je na vrijeme reagirao i odbranio mu šut. Siti je uzvratio u 57. minuti kada je Kajl Voker (Kyle Walker) također odlično pucao iz slobodnjaka, ali na golu "Plavaca" istakao se Kepa koji mu je lijepom paradom odbranio udarac. 

Koliko su "Građani" djelovali konkretnije na terenu govori podatak iz 61. minute kada je tim Pepa Gvardiole (Guardiola) imao čak 9 izvedenih kornera naspram niti jednog Čelzijevog. Siti je pokušavao svim snagama da dođe do gola i izjednačenja, međutim do kraja meča primili su još jedan gol. U 78. minuti David Luiz je pratio centaršut iz kornera i precizno glavom pogodio u desne rašlje, pored nemoćnog golmana gostiju za konačnih 2:0. 

Prvim ovosezonskim porazom, Siti je prepustio lidersku poziciju Liverpulu koji sada ima 42 boda, bod više od "Građana", i već sada je sigurno da nas i ove sezone očekuje uzbudljiva borba do samog kraja za naslov prvaka Engleske.

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.