FUDBALSKI DRAGULJI

I Lajpcig se uključio u utrku za Gojaka

Naš dragulj 13. februara 2019. godine stječe uvjet za hrvatski pasoš

Avaz Sport

10.12.2018

U utrku za našeg reprezentativnog veznjaka iz zagrebačkog Dinama Amera Gojaka (21) uključio se i njemački RB Lajpcig, saznaje „Dnevni avaz“.

Evropsko proljeće 

Španski Viljareal i Sevilja, francuski Lion, njemački Štutgart, engleski Sautempton, škotski Seltik, italijanski Inter i još nekoliko evropskih klubova već duže vrijeme na listame želja imaju i prate našeg najtalentiranijeg fudbalera. Ali, šef stručnog štaba Dinama Nenad Bjelica već se izjasnio da za „evropsko proljeće“ želi zadržati našeg fudbalskog dragulja, a spreman je za kompromis jedino ako u Maksimir stigne neka ponuda veća od deset miliona eura koja se, jednostavno, ne može odbiti.

Kako saznajemo, našeg mladog, polivalentnog veznog igrača najviše interesiraju ponude iz Njemačke i Španije, ali i iz ambicioznijih klubova. A budući da RB Lajpcig ove zime, ali i na kraju sezone, namjerava angažirati po jednog veznog igrača, ne bi bilo iznenađenje da se Gojak već ove zime preseli na RB arenu, jer je to klub koji može zadovoljiti finansijske apetite Zagrepčana.

Novi pasoš

Ali, treba imati na umu i to da naš dragulj 13. februara 2019. navršava četiri godine boravka u Zagrebu, što je uvjet za dobivanje hrvatskog pasoša. U fudbalskom svijetu vrlo je bitno koji pasoš posjedujete, jer se igrači s hrvatskim pasošem nigdje ne tretiraju kao stranci i ne moraju zadovoljavati nikakve kvote, statistike i slično. To bi mogao biti jedan od glavnih razloga koji će natjerati Gojaka da transfer, ipak, odgodi za ljeto.

Ugovor do 15. juna 2022. 

Gojak je na Maksimir strigao 13. februara 2015. godine, a sadašnji ugovor s Dinamom veže ga do 15. juna 2022.

Prije transfera iz sarajevskog Olimpika u zagrebački klub njegova tržišna vrijednost bila je 450.000 eura (2. februar 2015.), a u septembru 2015. pala je na 300.000 eura. Od tada non-stop raste, prvo na 600.000 eura (14. maj 2016.), pa onda na 1,5 miliona eura (13. maj 2017.), odnosno 1,75 miliona eura pet mjeseci kasnije. Sadašnju, maksimalnu cijenu od tri miliona eura dostigao je 25. septembra ove godine. Već ne narednoj procjeni ona će sigurno biti viša.

23 utakmice Gojak je ove sezone odigrao za "Modre"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.