LIGA PRVAKA

Ajaks i Bajern podijelili bodove u sjajnoj utakmici, Juve i Mančester razočarali

Slavlje igrača Jang bojsa. AFP

Avaz Sport

12.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Nakon što je večeras odigrano posljednjih šest utakmica grupne faze Lige prvaka poznato nam je svih 16 ekipa koje će novu godinu dočekati u ovom najjačem klupskom takmičenju u fudbalu.

Bajern Minhen je zahvaljujući remiju sa Ajaksom na Johan Krojf areni osigurao prvo mjesto u grupi E. Bavarce je u vodstvo doveo Robert Levandovski (Lewandowski) u 13. minuti, a izjednačujući i vodeći pogodak postigao srpski reprezentativac Dušan Tadić golovima u 61. i 82. minutu. Na samom kraju utakmice Levandovski i Koman (Coman) su donijeli vodstvo Bavarcima, a bod Ajaksu je osigurao Taljafiko.

U drugoj utakmici ove grupe Benfika je golom Grimalda slavila nad AEK-om sa 1-0. Ekipa Ajaksa je nakon dugo vremena uspjela izboriti prolaz u osminu finala Lige prvaka, dok će Benfika takmičenje nastaviti u Ligi Evrope, dok se AEK oprostio od evropskih takmičenja.

Prolaz u osminu finala iz grupe F su izborili Mančester Siti i Lion. Građani su prvo mjesto u grupi ovjerili pobjedom nad Hofenhajmom našeg Ermina Bičakčića rezultatom 2-1. Ekipa iz Njemačke je povela golom hrvatskog reprezentativca Andreja Kramarića u 16. minuti, a preokret u korist Sitija režirao je Liroj Sane (Leroy Sane) koji je mrežu Hofenhajma pogodio prvo u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena, a zatim i u 61. minuti na asistenciju Rahima Sterlinga (Raheem Sterling).

U drugoj utakmici ove grupe Šahtjar i Lion su odigrali 1-1. Ukrajince je u vodstvo doveo Moraeš (Moraes) u 22. minuti, dok je Lion izjednačio preko Nabila Fekira u 65. minuti. Evropsko proljeće su izborili Siti i Lion u Ligi prvaka, te Šahtjar u Ligi Evrope.

U grupi H na Mestalji Valencija je porazila Mančester junajted sa 2-1, dok je u istoj grupi Juve poražen istim rezultatom u Švicarskoj od ekipe Jang bojsa. Prolaz dalje ostvarili su Juve i Mančester, dok u Ligu Evrope ide Valensija.

U osminu finala najelitnijeg fudbalskog takmičenja na svijetu su se tako plasirali: Borusija Dortmund, Atletiko Madrid, Barcelona, Totenhem, PSG, Liverpul, Porto, Šalke, Bajern, Ajaks, Mančester Siti, Lyon, Real Madrid, Roma, Juventus i Mančester Junajted .

Izvlačenje parova osmine finala će biti održano 17. decembra, a prve utakmice igraju se 12. i 13., odnosno 19. i 20. februara.

Revanši su na rasporedu 15 dana poslije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.