NJEMAČKA

Tomislav Piplica za "Avaz": Kad ti ne ide u životu, vidiš koliko imaš prijatelja

Naša selekcija ima kvalitet da se ponovo kvalificira na veliko takmičenje

G. ŠUMAR

14.12.2018

Bugojanac Tomislav Piplica (49), koji je skoro pet godina bio asistent Safetu Sušiću na klupi našeg državnog tima, treću sezonu zaredom radi kao trener u njemačkom fudbalskom regionalnom ligašu Nordhauzenu.

Dobar posao

- Čim nisi u reprezentaciji, svi te zaborave... – kaže Piplica u svom stilu na početku razgovora za “Dnevni avaz” te dodaje:

- Mislim da je Robi (Robert Prosinečki, op. a.) napravio dobar posao s našom reprezentacijom. Ostvario je i dobre rezultate, mada je dosta podmladio ekipu. Teško je, ipak, bilo promijeniti igrače koji su godinama bili nosioci igre. Za sve treba vrijeme, ali naša reprezentacija opet ima kvalitet da se ponovo kvalificira na veliko takmičenje.

Nekadašnji golman ističe da mu je teško upoređivati naš državni tim koji je izborio plasman na Mundijal u Brazil s ovim novim, Robijevim.

- Ne volim nikad praviti neka poređenje. Svaki igrač ima svoj kvalitet, ali i mane, pa tako i ekipa. Možda je naša ekipa imala individualno veći kvalitet nego sadašnji tim koji vodi Robi, ali nogomet je ekipna igra. Vrlo je bitno da ekipa funkcionira kao kolektiv, a ne kao pojedinac ili da zavisi od pojedinca – kaže naš sagovornik.

Na pitanje jeste li u na vezi sa selektorom Prosinečkim, s kojim ste 1987. godine osvojili zlato na Svjetskom prvenstu mladih selekcija, Piplica odgovara:

- Mi smo prijatelji i ostat ćemo prijatelji. Ne moramo se ni čuti ni vidjeti, ali mi smo prijatelji. Kad se sretnemo, uvijek je to srdačan susret. Dok je u bolnici, napisao sam tih nekoliko poruka da može vidjeti, sad ili kasnije, da sam u mislima uvijek uz njega, da mu želim sve najbolje. Jer, tek kad prolaziš neku krizu, kad ti ne ide u životu, vidiš koliko imaš prijatelja. Kad ti dobro ide, svi te zovu, vuku za rukav... Mislim da Robi zna da sam uvijek uz njega, i kad pobjeđuje i kad gubi. Drago mi je da njegov zdravstveni bilten ide nabolje.

U razgovoru s nekadašnjim golmanom naše reprezentacije osvrnuli smo se i na krizu u Bajernu.

Nije slučajno

- Ništa nije slučajno. Žao mi je Nike Kovača, jer je stvarno dobar i trener i čovjek. Žao mi je i Hasana Salihamidžića, kojeg, također, napadaju... Činjenica je, međutim, da je Bajern zreo za smjenu generacija. Igrači koji su godinama igrali, osvojili su sve i jednostavno su se zasitili. A pritisle su ih i godine. Prema tome, Bavarci su morali ranije podmladiti tim, a za to nisu bili spremni – smatra Piplica. 

Rodni kraj

- Nemam vremena da češće dolazim u Bugojno, gdje mi žive majka i brat. Mama će uskoro otići do brata u Hrvatsku pa ćemo se tamo vidjeti nekoliko dana. Svi smo se razbacali po svijetu tako da nas je teško okupiti. Sestra je u Austriji... - sa sjetom govori Piplica te dodaje:

- Nije to više kao prije, kad sam znao da ću dolaskom u Bugojno sve sresti kod naše kuće. Tako je kako je, moramo to prihvatiti. No, kad god imam vremena, skoknem do rodnog kraja.

I Pjanić i Džeko mogu biti najbolji na svijetu

- Predsjedniku Nogometnog saveza BiH Dini Begiću, s kojim sam u kontaktu, i svima u NSBiH, želim sve najbolje u radu. Nisam ja ljut ni na koga - kaže Piplica te dodaje:

- Ko god da vodi našu reprezentaciju, svi mi moramo biti korektni i pošteni te mu dati punu podršku. Ipak je to naša reprezentacija, vodili je mi ili ne. Kad pogledamo uspjeh Hrvatske, to cijeni cijeli svijet. Takav uspjeh izbaci Luku Modrića kao najboljeg igrača svijeta, a to bi mogao biti i jedan Miralem Pjanić ili Edin Džeko ako naša reprezentacija napravi dobar ili veliki rezultat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.