ASOVI

Radmilo Mihajlović za "Avaz": Niko Kovač nije dorastao da vodi Bavarce

Piše: Goran ŠUMAR

14.12.2018

Radmilo Mihajlović (54), nekadašnji as Željezničara, Dinama, Bajerna, Šalkea, Ajntrahta iz Frankfurta, Pohanga i Paphosa, komentirao je u razgovoru za “Dnevni avaz” krize u svojim bivšim klubovima iz Sarajeva i Minhena, ali i posljednje uspjehe našeg državnog tima.

Željina kriza

- Naravno, pratim krizu na Grbavici, kao, uostalom, i sve ono što se dešava u i oko FK Željezničar. Veoma mi je žao zbog toga, ali je krajnje vrijeme da otvoreno spomenem nekoliko stvari - rekao je Mihajlović te je dodao:

- Ne znam kako niko na Grbavici ne može da se sjeti nas, bivših igrača, da nam ponude neka mjesta kako bismo pomogli tom našem klubu. Željo, jednostavno, zaslužuje da svake godine osvaja trofeje. Ono što su Zvezda i Partizan u Srbiji, odnosno Dinamo, Hajduk i Rijeka u Hrvatskoj, to moraju biti Željo i Sarajevo u Bosni i Hercegovini. No, naši klubovi moraju da ojačaju, da se pojačaju svojim bivšim igračima, koji su tu ostavili dubok trak. Konkretno, mene niko s Grbavice nijednom nije pozvao ni na jednu utakmicu ili prijateljsku kafu. A ovdje, u Beogradu, bio sam i direktor FK Rad, radio sam za njemačke klubove kao šef skauta, a imam i trenersku licencu... Prema tome, mogao bih im pomoći na više polja, a s Grbavice su me zvali samo kad je trebalo kupiti stolicu. Pa, ja više vrijedim od jedne stolice! Sramota je što u Želji nema bivših igrača, dosta se tih nekih ljudi mijenja u klubu, ali oni nisu ni svjesni koliko mogu pomoći bivši igrači.

Mihajlović je potom naveo primjer iz svojih igračkih dana.

- Kad smo igrali u Kupu šampiona pa kad se ispred nas pojavi delegacija u sastavu Uli Henes, Rumenige, Bekenbauer, Gerd Miler, Sep Majer, odmah svi vide kolika je to snaga kluba. I svi te odmah drugačije gledaju. Toga nisu svjesni na Grbavici, žao mi je što se toga niko ne sjeti. Ja bih, konkretno, mogao da im pomognem na razne načine, ali... Željo se, jednostavno, mora osloniti na svoj kadar, jer je to klub koji ima duha, izuzetnu navijačku strukturu i grupu koja je odana klubu. A to su dva veoma bitna preduvjeta za dobar rezultat - rekao je Mihajlović.

Malo timova kao što je Željezničar ima tu konstantnu podršku, ističe Mihajlović.

- Sa malim iskorakom i dobrim igrama, na Grbavici ne bi bilo prazne stolice. Stadion je renoviran, poboljšani su infrastrukturni uvjeti, a sada treba napasti i napraviti preostale dvije tribine te svake godine težiti nastupu u Ligi prvaka, da to bude cilj. Zašto ne? Pogledajte Zvezdu, oni su samo ove godine zaradili više od 20 ili čak 25 miliona eura. Znači, sve je jasno, treba prvo složiti upravu pa, onda, sistematski napraviti tim. U Želji mogu igrati samo igrači koji mogu odgovoriti zahtjevima jednog takvog kluba, da se nose sa svim tim pritiscima, ali i s evropskim ekipama bar iz regiona. U svlačionici, jednostavno, treba napraviti zdrav miks starih igrača, koji nose kičmu tima, te mladih, koji na tržištu mogu donijeti novac klubu.

Iskusniji trener 

Kao i Željezničar, još jedan Mihajlovićev bivši klub je trenutno u krizi – Bajern.

- Mislim da Niko Kovač u ovom momentu nije dorastao da vodi jedan takav klub. Možda to što kažem zvuči ružno, ali to je moje mišljenje. Jednostavno, u Bajernu je toliki pritisak da nimalo nije ugodno raditi... Također, smatram da su Bavarci još prije godinu trebali napraviti reorganizaciju tima. Morali su na vrijeme podmladiti tim, jer sada imaju previše starijih, isluženih igrača. Niko nije loš trener, ali je mlad, neiskusan, da se uhvati ukoštac sa malo mlađim Riberijem i društvom. Zajedno su igrali... Mislim da je Bajernu, u ovakvoj situaciji, trebao iskusniji trener. Ne bojim se ja, međutim, za jedan tako uređen klub, izvući će se oni iz krize, jer kod njih je sve dobro organizirano, od skautske službe do menadžmenta. Vode oni računa o svemu tako da ni ne sumnjam da će napraviti prave poteze - optimista je bivši igrač Bavaraca.

Neizbježna tema je i naš državni tim.

- Gledao sam posljednje utakmice, šta reći nego korektno. Robi je napravio miks starih i mlađih igrača, o čemu sam pričao šta bi trebalo napraviti u Želji. Malo je rotirao, još traži neka rješenja, ali već sada to izgleda dosta dobro. Drago mi je da je dobro počeo mandat, a vidjet ćemo kako će to izgledati u kvalifikacionim grupama - rekao je Mihajlović te, za kraj, dodao i ovo:

- Žao mi je što je Robi u posljednje vrijeme imao zdravstvenih problema. Mnogo ga pozdravljam i ovim putem te mu želim brz povratak na teren. Vidjeli smo se nedavno u Sarajevu, na premijeri dokumentarnog filma o Ivici Osimu, a poslije toga smo razgovarali telefonom. Baš mi je žao zbog njegovih problema sa zdravljem, želim mu da što prije ozdravi.

Švabo je zaslužio lijepu filmsku priču 

Kako smo saznali u razgovoru s Fočakom Mihajlovićem, često dođe u Sarajevo.

- Nedavno sam bio na premijeri dokumentarnog filma o Ivici Osimu. Bilo je lijepo, drago mi je što se neko sjetio da snimi taj dokumentarac - kaže Mihajlović te dodaje:

- Sreo sam tom prilikom mnogo dragih ljudi. Često dođem u Sarajevo, ali nemam baš uvijek priliku da sretnem sve te ljude. Švabo je zaslužio da se napravi jedna tako lijepa priča o njemu, jer je imao izvanrednu karijeru i kao igrač i kao trener.

Zvezdin uspjeh u Evropi

Mihajlović konstatira da je Crvena zvezda ove godine napravila veliki posao u Evropi.

- To je plod rada u posljednjih četiri-pet godina. Tu svakako moramo spomenuti sportskog direktora Mitra Mrkelu te generalnog direktora Zvjezdana Terzića, koji su prvo napravili dobru hemiju pa onda i ekipu, uz pravi odabir trenera. I onda su rezultati bili neminovni, da ne kažem da su došli sami - rekao je Mihajlović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.