BUGARSKA

Zeničanin Bruno Akrapović, nekadašnji reprezentativac BiH: Još vrtim film iz meča u Tel Avivu

Jedinog pogotka u državnom dresu uvijek se rado sjetim, kaže trener Lokomotiva

Piše: Er. BIJEDIĆ

17.12.2018

Fudbalski avanturista, radio je u klubovima od Gibraltara do Rusije, dijete Čelika, strijelac nevjerovatnog gola u Tel Avivu... sve je to Zeničanin Bruno Akrapović. Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine s početka prošle decenije, i to u mandatu selektora Miše Smajlovića, danas je trener bugarskog prvoligaša Lokomotiva iz Plovdiva.

Njemački način

- Napravili smo prepoznatljiv stil, njemački način igre. Malo je nedostajalo da se plasiramo u Evropu prošle sezone. Sada nas baš i ne ide, u donjem smo dijelu tabele. Imali smo dosta oscilacija, negativnih i pozitivnih. Jedna kriza je došla i zbog žutih kartona po kojima mislim da smo rekorderi u Evropi. Imamo 70 žutih i četiri crvena kartona – kaže Akrapović.

Bosancu u Bugarskoj pomaže, a ko drugi nego Hercegovac, Čapljinac Želimir Terkeš, nekadašnji napadač Zrinjskog, Zadra, Inter Zaprešića...

- On je čovjek koji ne govori mnogo, ali vidi mnogo. Dobar je analizator, a to mnogo znači svakom treneru. Bio je u dva navrata u Južnoj Americi kako bi našao pojačanja – ističe Akrapović.

Akrapovićevu reprezentativnu karijeru koju je počeo kao 32-godišnjak obilježio je 11. oktobar 2000. i meč u Tel Avivu protiv Izraela. Postigao je čudesan pogodak u porazu od 1:3.

- Sin mi je napravio neku videomontažu tog mog gola sa četrdesetak metara udaljenosti. I danas, skoro dvije decenije nakon utakmice, rado pogledam taj dio. Bio je to moj jedini gol u dresu BiH – naglašava Akrapović.

Uprkos obavezama u Bugarskoj, trudi se pratiti dešavanja u reprezentaciji BiH.

Mnogo zdravlja

- Robert Prosinečki se razumije u posao. Pravi igru prema tome s čim raspolaže, odnosno s realnim mogućnostima fudbalera. Na kraju se gleda rezultat, niko vas ne pita je li neka akcija ili zamisao provedena do kraja. Želim mu zdravlje, da se vrati zdrav na klupu i nema posljedica od operacije – poruka je našeg sagovornika.

Živimo od prodaje igrača

Lokomotiv funkcionira kao i svi drugi klubovi na Balkanu.

- Želimo prodati kojeg igrača i živjeti od toga. To je teško jer trebaš u kratkom vremenu pogoditi s fudbalerima. Tu ne postoji neki veliki sistem skautiranja, niti da ti neko predlaže igrače, nego uz svoja poznanstva pokušavaš pronaći rješenje, a što je riskantno i za trenera i za klub – objašnjava Akrapović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.