NION

Danas izvlačenje osmine finala Lige prvaka: Svi žele izbjeći Pjanića i Ronalda

Piše: N. C.

17.12.2018

U sjedištu Evropske fudbalske federacije (UEFA) u švicarskom gradu Nionu danas u podne bit će održan žrijeb osmine finala Lige prvaka. 

Kuglice s imenima 16 klubova bit će podijeljene u dva bubnja. U prvom će biti pobjednici grupa iz prethodne faze, odnosno nosioci, Barcelona, Bajern Minhen, Borusija Dortmund, Juventus, Mančester siti, Pari Sen Žermen, Porto i Real Madrid. 

Nema duela

U drugi bubanj smješteni su drugoplasirani timovi iz grupne faze, odnosno nenosioci, a to su Ajaks, Atletiko Madrid, Liverpul, Lion, Mančester junajted, Roma, Šalke i Totenhem.

Procedura poludirigiranog žrijeba podrazumijeva da se u osmini finala neće moći sastati ekipe koje su bile u istoj grupi u prethodnoj fazi, niti ekipe iz iste države.

Od naših fudbalera, žrijeb nestrpljivo očekuju Miralem Pjanić, čiji je Juventus nosilac, i Edin Džeko, čija je Roma u bubnju među nenosiocima. Ipak, ova dva kluba neće se moći sastati u osmini finala, jer dolaze iz iste države, pa tako nećemo gledati duele reprezentativaca Bosne i Hercegovine u ovoj fazi Lige prvaka.

Juventus predvođen Kristijanom Ronaldom (Cristianom) spada među favorite takmičenja i većina nenosilaca želi ga izbjeći. I veći dio nosilaca radije bi izbjegao Džeku i saigrače, dok su poželjni protivnici Šalke i Ajaks.

Nosioci će igrati prvu utakmicu u gostima 12/13. i 19/20. februara, dok će se revanši igrati 5/6. te 12/13. marta iduće godine.

Put do finala

Za 15. mart predviđen je žrijeb četvrtfinala i polufinala. Prve utakmice četvrtfinala igrat će se 9. i 10. aprila, a revanši sedam dana kasnije.

Prve utakmice polufinala su na rasporedu 30. aprila i 1. maja, a revanši 7. i 8. maja.

U subotu 1. juna igrat će se finale na stadionu Metropolitano u Madridu. Titulu brani Real Madrid.

Evropska liga 

Od 13 sati kreće žrijeb šesnaestine finala Evropske lige.

Arsenal sa Seadom Kolašincem, zagrebački Dinamo s Izetom Hajrovićem i Amerom Gojakom te Salcburg sa Smailom Prevljakom nalaze se među nosiocima i neće se moći sastati u utakmicama koje se igraju 12. i 14. februara iduće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.