REVOLUCIJA Promjena bi trebala biti potvrđena u martu 2019. godine

Ukida se jedno od najbizarnijih nogometnih pravila

Testira se na Svjetskom klupskom prvenstvu

Index.hr
19.12.2018 09:43

Nogomet: Nova pravila

Foto: Ilustracija

Izvjesno je da će Svjetska nogometna organizacija (FIFA) promijeniti niz pravila u nogometu, kao i da će ukinuti jedno od najbizarnijih pravila.

Aktuelno pravilo nalaže da protivnički nogometaš ne smije u 16 metara presjeći ispucavanje prilikom gol-auta. To će se promijeniti. Novo pravilo će i dalje braniti igračima ući u šesnaesterac prije nego golman ispuca loptu, ali čim je golman dotakne, igrači, prema novom pravilu, smiju ući u 16 metara i presjeći dodavanje.

Novo pravilo testira se na Svjetskom klupskom prvenstvu, istom takmičenju na kojem smo prije dvije godine vidjeli testiranje videotehnologije.

Očekuje se i promjena pravila prilikom izmjene - da nogometaš ne mora izaći iz igre kod centra, već to može učiniti negdje bliže da bi se spriječilo odugovlačenje i što prije nastavilo s igrom.

Novo pravilo je i da igrač kod crvenog kartona obavezno propušta sljedeću utakmicu, bez obzira koje je to takmičenje i pod čijom ingerencijom.

Nova pravila trebala bi biti potvrđena u martu 2019. godine, a neka od predloženih pravila su: Žuti i crveni kartoni trenerima, izvođenje jedanaesteraca po AB-BA-AB-BA-AB sistemu, promjena pravila ulaska u kazneni prostor prilikom izvođenja jedanaesterca, živi zid sastavljen samo od igrača ekipe koja se brani.

Oglasi

NA VRH