AZIJA

Dosta toga me veže za Zenicu, Čelik je moj klub

U petak ostvario prvu pobjedu poslije sedam mjeseci

Piše: Goran ŠUMAR

20.12.2018

Slavni saudijski klub Al Itihad, koji treniraju hrvatski stručnjaci Slaven Bilić, Aljoša Asanović, Dean Računica i Tonči Gabrić, u petak je ostvario prvu pobjedu poslije sedam mjeseci! Povodom toga, razgovarali smo s Tončijem Gabrićem, koji je u razgovoru za „Dnevni avaz“ istakao da se polako slažu kockice.

 Hvatamo konce

- Al Itihad je posljednji put, prije naše prethodne pobjede od 3:1 na gostovanju kod Al Batina, tri boda osvojio u petom mjesecu - rekao je Gabrić i dodao:

- Mi smo tu došli prije dva mjeseca i zatekli ekipu koja je u šest utakmica osvojila samo bod. Ni mi nismo počeli baš dobro, ali smo onda ostvarili dva remija te posljednju pobjedu. Malo-pomalo hvatamo konce, a sada dolazi i prijelazni rok, u kojem ćemo dosta promijeniti ekipu. Ove godine je najvažniji opstanak.

Al Itihad je trenutno predzadnji, sa šest bodova, a od mirne luke Vas dijeli šest bodova...

- Bit će vrlo teško izboriti opstanak, ali nadam se da ćemo ostvariti cilj. Ipak, ovo je jedan veliki klub, možda i najveći u Aziji, s najvećom tradicijom, navijačima... A ako ostanemo, dogodine ćemo jurišati da budemo prvaci. Uglavnom, mi smo tu u Džedi zadovoljni sa svim.

 Zašto se vrhunski tim stručnjaka na čelu s Bilićem odlučio za odlazak u Saudijsku Arabiju?

- A eto, Slaven je tako odlučio, a on je naš vođa, naša lokomotiva. On se odlučio da dođe tu, te je nas, prije svega njegove prijatelje, pozvao da idemo s njim. I meni je prvi put da sam u jednoj ovakvoj zemlji. Jednostavno, odlučili smo da idemo i nešto napravimo. Čuli smo da je Al Itihad veliki klub, koji je već nekoliko godina u krizi. Želimo ga pokušati vratiti na te stare staze. Nismo zažalili što smo došli.

 Kako je Evropljanima živjeti u Saudijskoj Arabiji? 

- Iskren da budem, Džedu sam dobro vidio samo iz aviona, kada smo slijetali. To je jedan veoma bogat, impresivan grad s nekoliko miliona stanovnika... Živimo u tom internatu, tako da nam se život sveo na internat - trening. Nama Dalmatincima ne padaju baš preteško ovdašnje vrućine. Naprimjer, sada su temperature preko dana 31 ili 32 stepena Celzijeva, a kasnije malo padnu. Naviknuti smo na kratke gaće i šlape (papuče – op. a.).

Hajdukov putokaz

 Vaš Hajduk je u nedjelju poražen u velikom derbiju sa Dinamom....

- Gledao sam na TV-u tu utakmicu iz Maksimira – 1:0. Imam sve te naše programe, pa smo se okupili svi da odgledamo derbi. Uprkos porazu, drago mi što se Hajduk, napokon, ponovo oslanja na svoje mlade igrače. To mora biti Hajdukov putokaz. Hajduk mora imati ekipu iz svog pogona, uz dva-tri prava pojačanja. A ne da bude Hajduk pun stranaca, to ne vodi ničemu.

Pratite li Premijer ligu BiH?

- Da, pogotovo što sam ja tri godine branio u Zenici, u Čeliku. Dosta toga me veže za taj grad. Kada sam kod kuće u Splitu, često skoknem do Bosne i Zenice. Zimi sam često na skijanju na Kupresu ili Vlašiću. Pratim dosta toga oko Čelika, za koji slobodno mogu kazati da je moj klub. Žao mi je što je moj Čelik ponovo u donjem dijelu tabele i bori se samo za opstanak u ligi, odnosno što je pao na tako niske grane. Ne znam detalje, odnosno šta se dešava u tom mom klubu, ali znam kakve Čelik ima navijače i tradiciju.

Također, vidim da je Sarajevo ove godine najbolja ekipa u BiH. Igraju dobro. Čak sam ga gledao i u Evropi protiv Atalante, kada su ispali. Znam da je Željo u velikoj krizi, tako da dosta toga pratim i iz BiH. Naravno, gledam i Zrinjski i Široki. Jednostavno, interesira me to sve – za kraj kaže Gabrić.

Prosinečki je preporodio reprezentaciju BiH 

Gabrić ističe da je Robert Prosinečki preporodio reprezentaciju BiH.

- Ekipu je donekle podmladio, a ostavio je nekoliko starijih igrača. Drago mi je što sada i reprezentativci BiH, kao reprezentativci Hrvatske, igraju s jednim zanosom. A to je velika stvar, kaže Gabrić i dodaje:

- To se sad jasno vidi u reprezentaciji BiH otkad je tu Robi. Edin Džeko je sada pravi vođa, koji igra svim srcem. Isto igraju i svi ostali igrači, tako da sam uvjeren da će Bosna daleko dogurati, prije svega otići na Evropsko prvenstvo 2020. Velika je stvar što su Robijevi izabranici ušli u prvu jakosnu grupu, a naprimjer Hrvatska i Njemačka su ispale. Bosna i Hercegovina je vrlo sretna što je za selektora dobila Roberta Prosinečkog.

Robi je najgori za sebe, a najbolji za druge

Gabrić je, kako kaže, svih minulih dana s velikom pažnjom pratio Robijev postoperativni oporavak.

- Drago mi je što je sad dobro, svi smo na vezi s njim. Naravno, želimo mu što prije da ozdravi i vrati se na teren. A on je takav, najgori je za sebe, a najbolji za druge, kako se to već kaže. Robi će sve to prebroditi, malo ga je stislo, ali neće biti problema. Svi ga puno pozdravljamo iz Džede i želimo svu sreću i zdravlje – rekao je Gabrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.