IZNENAĐENJE

Kristal Palas odnio puni plijen s Etihada: Taunsend postigao spektakularan gol

"Građani" zadržali drugu poziciju na tabeli

Engleska: Kristal Palas savladao Mančester siti. AFP

Avaz Sport

22.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Mančester siti je u okviru 18. kola engleske Premijer lige neočekivano poražen na svom Etihadu od Kristal Palasa rezultatom 3:2. 

Siti je od početka meča preuzeo inicijativu na terenu. Već u 2. minuti Fabijan Delf (Fabian Delph) bio je u dobroj poziciji za šut malo izvan šesnaesterca, te je pucao iz prve pod prečku. Međutim, golman gostiju mu jelijepo odbranio.  I u nastavku su se redale šanse pred golom Palasa. 

U 11. minuti zaprijetio je Leroj Sane (Leroy), ali je lopta otišla lijevo od gola. Pet minuta kasnije, Bernardo Silva je u šesnaestercu pratio centaršut i šutirao, ali mu je odbrambeni igrač Palasa klizećim startom blokirao udarac. Siti je do vodstva došao u 27. minuti kada je Delf poslao odličan centaršut u šestnaesterac. Ilkaj Gundoan (Ilkay Gundogan)  se našao na pravom mjestu i izbliza pogodio za 1:0.  

Radost "Građana" kratko je trajala pošto je u 33. minuti Džef Šlup (Jeffery Schlupp) primio sjajan pas i mirno zabio uz desnu stativu za 1:1.

 Samo dvije minute kasnije desio se potpuni šok na Etihadu. Andros Taunsend (Townsend) postigao je jedan od najljepših golova u 2018. godini. Igrač Palasa uhvatio je savršen volej sa preko 30 metara , a lopta je odsjela u desnim rašljama gola Edersona. Pokušali su "Građani" da dođu do izjednačenja, no do odlaska na odmor nije bilo promjene rezultata. 

Drugo poluvrijeme nije moglo gore da počne za "Građane". U 52. minuti Kajl Voker (Kyle Walker) je srušio protivnika u kaznenom prostoru, pa je tako Palas dobio jedanesterac. Luka Milivojević bio je siguran s bijele tačke za vodstvo Palasa od 3:1. Nakon trećeg primljenog gola, Siti je usporio tempo igre pomoću puno kratkih paseva.  Pokušavali su "Građani" da dođu do novog gola, međutim odbrana Palasa odolijevala je njihovim napadima. U 73. minuti Sane je izveo slobodan udarac s otprilike 23 metra, ali je pogodio desnu stativu gola gostiju.  U 85. minuti Kevin de Brujne (Kevin de Bruyne)  iskoristio je odličnu priliku i smanjio rezultat na 3:2. Međutim, "Građani" do kraja meča nisu uspjeli da dođu do boda, te su doživjeli drugi ovosezonski poraz. 

Od ostalih rezultata izdvajamo i neočekivan poraz Čelzija od Lestera rezultatom 1:0, dok je Bornmut za kojeg je branio Asmir Begović rezultatom 2:0 savladao Brajton. 

Mančester siti zadržao je drugu poziciju na tabeli (44 boda), ali sada "Građani" za vodećim Liverpulom zaostaje četiri boda (48 bodova), dok se Palas popeo na 14. mjesto (18 bodova). 

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.