NOGOMET

Modrić uskoro na sudu u Madridu

Kompanija registrirana u Luksemburgu

Modrić: Pristao platiti 1,4 miliona eura. Arhiv

Fena

30.12.2018

Kapiten hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić mogao bi početkom iduće godine izaći pred sudiju u Madridu koji će odlučiti o njegovoj nagodbi s poreznom upravom. 

Modrić je prihvatio optužbu za prevaru porezne uprave u iznosu od 870.728 eura te pristao platiti 1,4 miliona eura, u šta su uračunate kazna i kamate.

- Prvo ćemo riješiti slučaj Kristijana Ronalda (Cristiano), a onda će biti održano ročište za Modrića, moguće početkom naredne godine. Još nemamo tačan datum - rekao je u telefonskom razgovoru portparol suda Luis Salas.

Istraga je počela 2016., kada su poreznici primijetili da u njegovoj poreznoj prijavi nema prihoda ostvarenog od sponzorskih ugovora. U imovinskoj kartici je naveo da je vlasnik kompanije ''Ivano S.a.r.l.'', nazvane po njegovom sinu.

Porezna policija je pregledala kompaniju ''Ivano S.a.r.l.'' te ustanovila da se ta kompanija ne bavi upravljanjem imidža Luke Modrića, da nema zaposlenika i opremu te služi nogometašu za izbjegavanje plaćanja poreza u Španiji. 

Istražitelji su zaključili kako u Luksemburgu, koji ima niske poreze, nema ničega osim registrirane kompanije. 

Na njen račun je isplaćivan novac od ''Nikea'', čije kopačke nosi, te od drugih sponzora i marketinških ugovora koje je imao s Real Madridom.

Prema ugovoru Modrića i njegove kompanije ''Ivano S.a.r.l.'', taj bi novac podigao nakon što završi igračku karijeru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.