REPREZENTACIJA

Prosinečki vratio vjeru u snagu "Zmajeva"

Piše: G. Š.

2.1.2019

Selektor reprezentacije BiH Robert Prosinečki, koji je predvodio „Zmajeve“ do elitnog ranga Lige nacija, ponovo nam je svima, od igrača do navijača, vratio vjeru u naš državni tim.

Pod njegovom komandom naša reprezentacija osvojila je najviše bodova u prve dvije grupe novoformiranog takmičenja UEFA - deset, te pritom, uz Dansku, primila najmanje golova - samo jedan.

Prava ekipa 

- Ova generacija ima kvalitet. Ovi igrači dobili su samopouzdanje kroz ovih devet utakmice koje nismo izgubili. Bacaju se na glavu, postali su prava ekipa i vjerujem, i to sam govorio, da imamo mnogo kvaliteta i sve osim odlaska na Evropsko prvenstvo je neuspjeh. Liga nacija dobro nas je poslužila, ušli smo u A-ligu i igrat ćemo s najboljim reprezentacijama u Evropi. Sigurno je da je ovo veliki uspjeh za mene kao trenera i BiH - izjavio je, između ostalog, selektor Prosinečki nakon posljednje utakmice u Ligi nacija – grupa B, koju je naš državni tim odigrao u Beču (0:0).

Smjena generacija

Od dolaska na selektorsku poziciju, 4. januara 2018. godine, popularni Robi tvrdio je da je jedini cilj plasman na Evropsko prvenstvo 2020., bez obzira na smjenu generacija. Hrabro je pristupio odgovornom poslu i na kraju izašao kao pobjednik.

- Naša je snaga to što imamo širinu. Rekao sam da imamo 21 kvalitetnog igrača.

Od ovih iskusnijih, Sead Kolašinac nije bio standardan, pa nije bio s nama... S druge strane, Ermedin Demirović bio je s nama u Beču, gdje je Amer Gojak dobio minutažu. Ima tu još mladih igrača koji dolaze. Ne treba se bojati za bh. fudbal... - dodao je Prosinečki, koji je krajem prošle godine imao dvije operacije na Abdominalnoj hirurgiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prije nego što je preuzeo dužnost, od dresa bh. tima oprostili su se Vedad Ibišević, Senad Lulić, Haris Medunjanin... tako da je Prosinečki bio primoran na postepenu smjenu generacija. Standardni reprezentativci postali su Ibrahim Šehić, Haris Duljević, Elvis Sarić, ali i Darko Todorović i Eldar Čivić.

Ali, ni to nije smetalo Prosinečkom i njegovim izabranicima da izjednače rekord najuspješnijeg selektora reprezentacije BiH Safeta Sušića od devet mečeva bez poraza u nizu. Taj niz Sušić je ostvario od 15. avgusta 2012. do 7. juna 2013. Serija Prosinečkog počela je gostujućim trijumfom nad Bugarskom sa 1:0 u test-susretu odigranom 23. marta na gostovanju, a prekinuta je protiv Španije (1:0), 18. novembra 2018.

Dvije šanse za Euro 2020.

Naša reprezentacija u 2018. godini je odigrala 12 utakmica i zabilježila po pet pobjeda i remija te dva poraza. U Ligi nacija izabranici Roberta Prosinečkog zabilježili su tri pobjede nad Sjevernom Irskom (2:1 u Belfastu i 2:0 na Grbavica) te Austrijom (1:0 na Bilinom Polju), kao i remi s Austrijom (0:0 u Beču). Gol-razlika 5:1. Reprezentacija BiH tako je osigurala plasman u prvu jakosnu grupu te će u narednom izdanju Lige nacija biti u društvu 11 najboljih selekcija Starog kontinenta. Također, ako kroz kvalifikacije za Euro 2020. ne ostvarimo plasman na završni turnir Evropskog prvenstva, imat ćemo za to i drugu priliku kroz plej-of Lige nacija, u kojem bismo odmjerili snage protiv Švedske u polufinalu te kasnije – u slučaju pobjede - s pobjednikom duela Danska - Ukrajina. Baraž će se igrati u junu 2020.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.