TRANSFERI

Borusija Dortmund od prodaje igrača zaradila više od 400 miliona eura

Pulišić na kraju sezone prelazi u Čelsi

Vodeća ekipa Bundeslige. AFP

24sata.hr

3.1.2019

Borusija Dortmund još se jednom pokazala idealnim klubom za razvoj mladih igrača, njemački velikan redovno na evropsku scenu izbacuje sjajne nogometaše. Ali na njima zarađuje i ogroman novac. 

Najnoviji dokaz ove priče je Kristijan Pulišić, koji će na kraju sezone za 64 miliona eura preseliti u Čelsi. Vodeća ekipa Bundeslige već godinama ulaže u mlade igrače, kvalitetno ih razvija, pa ih prodaje najvećim klubovima Evrope. 

Ovo su neki od transfera u posljednjih nekoliko godina.

Usman Dembele (Ousmane Dembele) 

Ovo je bila najveća prodaja u historiji Borusije. Usman Dembele je stigao iz Rena za samo 15 miliona eura, godinu kasnije zaputio se prema Barceloni u transferu vrijednom 130 miliona eura. Katalonci su željeli pojačati svoju ekipu nakon odlaska Nejmara (Neymara) u PSG, a Francuz je izgledao kao dobra opcija.

Pjer-Emerik Obamejang (Pierre-Emerick Aubameyang)

U Dortmund je stigao 2013. godine iz Sent Etjena, a odmah se pokazao pravom zamjenom za Roberta Levandovskog (Lewandowski). Poljski napadač je po isteku svog ugovora otišao u Bajern, a reprezentativac Gabona u dresu Borusije u 213 utakmica postigao 141 gol. I za veliki novac preselio u Arsenal.

Henrih Mhitarijan (Henrikh Mkhitaryan) 

Još jedan kvalitetan izlazni transfer Borusija je odradila 2013. godine, Mhitarijan je tada za 42 miliona eura prešao u Mančester junajted. I to je bio sjajan potez Borusije Dortmund, armenski igrač je njemački klub koštao tek 13 miliona eura. 

Mats Humels (Mats Hummels) 

Njemački reprezentativac zajedno je s Nevenom Subotićem činio jedan od najboljih stoperskih tandema Bundeslige, a onda 2016. godine odlučio putem brojnih prethodnika prijeći u Bajern. "Bavarci" su za iskusnog stopera platili 25 miliona eura, a Humels je ipak dodatno učvrstio odbrambenu liniju Bajerna.

Ilkaj Gundogan (Ilkay Gundogan) 

Borusija Dortmund na vrijeme je prepoznala i Ilkaja Gundogana, danas jednog od ključnih igrača Mančester sitija. Istina, Gundogan je imao velikih problema s povredama koje su bitno i smanjile njegovu cijenu, ali to nije spriječilo čelnike "Građana" da izdvoje veliki novac za Gundogana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.