EKSKLUZIVNO

Ulf Kirsten: Salihamidžiću nije lako pored Rumenigea i Henesa

Znam da je trener reprezentacije Robi Prosinečki, koji je veliko ime u svjetskom fudbalu, rekao je Kirsten

Kirsten: Na reprezentaciji BiH se vidi rukopis Prosinečkog

G.ŠUMAR

4.1.2019


Ulf Kirsten (53), nekadašnji legendarni reprezentativac Njemačke, koji je u igračkoj karijeri igrao za Dinamo iz Drezdena i Bajer iz Leverkuzena, gdje je bio i trener, u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” komentirao je aktuelnu situaciju u i oko klubova iz Drezdena i Minhena, ali i naš državni tim.    

 Šta trenutno radite s obzirom na to da od odlaska iz Bajera niste baš aktivni u fudbalu?

- Skoro dvije godine sam suvlasnik u dvije firme tako da sam prešao u privredni biznis.

Pratite li utakmice svog bivšeg kluba Dinama iz Drezdena s obzirom na to da standardni reprezentativac BiH Haris Duljević nikako ne može da izbije u prvi plan, a u našem državnom timu igra vrlo dobro?

- Da, svakako da pratim, jer često sam u Drezdenu, gdje sam rođen i počeo fudbalsku karijeru. Što se tiče Harisa Duljevića, radi se o izvrsnom igraču, koji je veoma brz, dinamičan, jak jedan na jedan... ali završnica mu, nažalost, nije dobra. I mene čudi što nije standardan igrač u Dinamu, ali ipak, mislim da to neće dugo trajati. Očekujem da će se ubrzo vratiti među prvih 11 igrača u Dinamu.

 Koliko poznajete bh. fudbal i bh. igrače?

- Nažalost, ne tako dobro, jer bosanski fudbal privlači malo pažnje u njemačkim medijima. Znam samo da imate dosta dobrih talenata.

 Jeste li imali priliku gledati reprezentaciju BiH?

- Nažalost, samo putem televizije. Nisam imao priliku uživo da vas gledam... Znam da je trener reprezentacije Robi Prosinečki, koji je veliko ime u svjetskom fudbalu.

Reprezentacija BiH je izborila plasman u prvu jakosnu grupu, a Njemačka je ispala u B-grupu. Kako to komentirate?

- Ne čudi me uspjeh Bosne u Ligi nacija i ulazak u grupu A, kao i ispadanje Njemačke u grupu B. Očiigledno je da je smjena selektora u vašoj reprezentaciji poslije neuspjeha u kvalifikacijama za Mundijal 2018. urodila plodom.

Na vašoj ekipi se vidi rukopis Prosinečkog, koji je uspio i da selektivno vrši smjenu generacija, a imate i dosta kvalitetnih igrača, koji igraju u velikim klubovima i ligama, od Edina Džeke i Miralema Pjanića do Ermina Bičakčića.

Zbog čega je došlo do krize u reprezentaciji Njemačke?

- Njemačka je ispala u grupu B, jer je kriza počela prije Mundijala 2018. Jednostavno, naš tim je poslije titule 2014. godine malo potcijenio Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Joahim Lev je, također, unio u tim premalo svježe krvi, većinom se oslonio na igrače koji su još prije četiri godine osvojili titulu.

Naš tim nije bio ni dobro fizički spreman, igrači su izgledali preumorno, ali i nemotivirani. Nedostajao je onaj zajednički duh koji je 2014. godine krasio tim. Najveću odgovornost, ipak, snosi stručni stab.

Kako komentirate krizu u Bajernu?

- Ja to vidim kao jednu mini krizu. Bajern je dovoljno jak na svim poljima da će se to brzo zaboraviti. Stabilizirali su se u Bundesligi, a u Ligi prvaka i Kupu Njemačke su suvereno prošli dalje.

 Bosanac Hasan Salihamidžić je sportski direktor Bajerna. Kako ocjenjujete njegov rad s obzirom na to da je pod žestokim pritiskom njemačkih medija?

- Znam da mu nije lako pored Karl-Hajnca Rumenigea i Ulija Henesa. Znam i da se Braco dobro slaže s trenerom Nikom Kovačem, što je veoma bitno.

Braco se uvijek morao dokazivati, i kao igrač, te je napravio fantastičnu karijeru. Nadam se da će to uspjeti i kao direktor.

 Ko će ove godine biti prvak Njemačke?

- Pored svog respekta za Dortmund, koji veoma dobro igra, ipak mislim da će Bajern i ove godine biti prvak.

 Koje igrača poznajete iz BiH – Salihamidžića, Barbareza, Misimovića, Ibiševića...

- Poznajem ih dosta, protiv nekih sam i igrao. Pored Brace, to su i Vlatko Glavaš, Sergej Barbarez je bio u Leverkuzenu kad sam ja trenirao mladi tim Bajera. Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević, Sejad Salihović, Ermin Bičakčić, sve su to igrači koji su ostavili dubok trag u Bundesligi. A moram da naglasim i to da se radi o veoma dobrim, karakternim ljudima s velikim srcem. Oni su ovdje više nego uspješno prezentirali svoju državu - kaže Kirsten.

Najbolji bh. fudbaler Edin Džeko igra na istoj poziciji kao i Vi? Kakvo imate mišljenje o njemu? 

- A šta da vam kažem nego da me, kad se spomene ime Edin Džeko, to odmah asocira na golove. Džeko je garancija za golove, u svakom klubu gdje je igrao. Jer, nemoguće je zamisliti tim bez njega. On je jedan od najboljih napadača u Evropi - konstatira Kirsten.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.