INTERVJU

Uve Rapolder: Džeko je praznik za oči

Mnogo se radujem Petkovićevim trenerskim uspjesima, valjda je nešto naučio i od mene, kazao je Rapolder

Piše: Goran ŠUMAR

9.1.2019

Nijemac Uve Rapolder (Uwe), nekadašnji trener Sent Galena, Valdhof Manhajma, Alena, Arminije Bilefeld, Kelna, Koblenca, Karsruera, odgovarajući na naša pitanja u intervjuu za „Dnevni avaz“, iznenadio nas je koliko dobro poznaje bh. fudbal.

Kovač i Braco 

- Veoma često sam u Hrvatskoj, ljetujem u Baškim Vodama, tako da sam nekoliko puta gledao Široki Brijeg. Često gledam Hajduk, Rijeku... – konstatira Rapolder i dodaje:

- Uskoro ću doći i na neke utakmice u Bosni, jer sam od prijatelja čuo da imate dosta mladih, talentiranih igrača. Moja prva stanica će najvjerovatnije biti Mostar, jer su mi preporučili da pogledam Velež... Međutim, ne bih sada spominjao nikakva imena, ali ću svakako doći da pogledam nekoliko utakmica.

Šta trenutno radite, jer već tri godine niste trener?

- Imam agenciju koja se bavi savjetovanjem fudbalera profesionalaca, ali i velikih firmi – koncerna, za koje organiziram seminare. Naprimjer, jedan od mojih referata je: „Paralele u ekonomiji i profesionalnom fudbalu“, jer su menadžeri velikih firmi veoma zainteresirani za tu temu. Sjedište Agencije je nedaleko od stadiona Hofenhajma, ali često sam na putu, na bundesligaškim utakmicama ili raznim seminarima.

 Kako komentirate posljednja dešavanja u Bajernu i oko njega, odnosno napade na Niku Kovača i našeg Hasana Salihamidžića?

- Bajern je maksimalno programiran samo da pobjeđuje, na uspjeh. Međutim, u slučaju poraza veoma brzo postaje neugodno po trenera. Kovač je izvrsno radio u Frankfurtu. Kao bivšem igraču Bajerna, njemu je poznata situacija u tom klubu - tamo trener ima poseban status. Nadam se da će uspjeti. Ima dobru harizmu, veoma dobro znanje kao trener i dopada mi se kao čovjek.

Braco je sam sebe, zbog svojih (ne)nastupa u medijima, doveo u ovu situaciju. Kao sportski direktor, on jednostavno mora da izađe polako iz sjenke dva velikana - Ulija Henesa i Karla Hanca Rumenigea. On mora polako da izađe iz njihove sjene.

 Može li Salihamidžić biti uspješan sportski radnik, kakav je bio kao igrač?

- Sportski direktor mora da radi na perspektivi tima. Što se tiče strategije kluba, mislim da tu mora raditi u dogovoru s ovom dvojicom, Henesom i Rumenigeom. Mislim da je on tu kao veza između tima i trenera.

 Ima li ovaj Bajern snage i znanja da u nastavku sezone nadoknadi prednost Borusije?

- Mislim da ima. Borusija je u prvom dijelu sezone igrala veoma stabilno, ali mislim da bi i oni mogli imati jedan loš period, što bi eventualno Bajern mogao iskoristiti. Poznajem veoma dobro Švicarca na klupi Borusije Lusijena Favra, još od 1981. godine. On je top organizator. A što imaš bolju organizaciju, to je veći i učinak. Znam samo da će biti napeto do posljednjeg kola.

Bajić, Bičakčić...  

U Vašoj trenerskoj karijeri trenirali ste nekoliko igrača iz BiH. Kakav su utisak na Vas oni ostavili?   

- Uglavnom, imam dobra iskustva s igračima s Balkana. Branimira Bajića sam doveo u Koblenc, u 2. Bundesligu, gdje je ubrzo postao i kapiten.

Vladimir Petković, sadašnji selektor Švicarske, bio je moj igrač u švicarskom Martiniju. Kao fudbaler, bio je veoma inteligentan. Za razliku od početka karijere, kada je bio centarfor, kod mene je igrao na sredini terena – broj šest. Bio je jak u igri glavom i vrlo smiren, što je snažno djelovalo na ekipu. Mnogo se radujem njegovim trenerskim uspjesima, valjda je nešto naučio i od mene

Moj veliki prijatelj je bio i bivši trener je Milenko Bajić, Bosanac iz Sarajeva, koji je umro 2009. godine. On je bio jedan veliki čovjek, sportista.

 Jeste li imali prilike da gledate reprezentaciju BiH?

 - Nažalost, samo na TV-u. Znam da se radi o dobroj reprezentaciji, u kojoj igra ili je igralo dosta igrača iz Bundeslige.

 Poznajete li, osim Salihamidžića, još nekog bivšeg ili sadašnjeg reprezentativca BiH?

- Osim Dženisa Burnića i Ivice Grlića, mislim da poznajem sve ostale. Ermina Bičakčića ne poznajem lično, nažalost, iako dolazi iz mog grada gdje živim - Hajlbrona. Sa Edinom Džekom sam bio nekoliko puta na večeri još dok je igrao za Mančester siti. Super tip. Isto važi i za Sergeja Barbareza, Vedada Ibiševića ili, naprimjer, Zvjezdana Misimovića. Sve to su odlični igrači, ali i super momci.

 Trenutno najbolji bh. fudbaleri su Džeko i Miralem Pjanic. Kakvo je Vaše mišljenje o njima?

- Džeku poznajem lično. Bio sam jednu sedmicu u Sitiju, kad je tamo trener bio Roberto Mančini - pratio sam njihove treninge. Gledati Džeku na terenu kako igra, to je praznik za oči. Svaki trener može biti sretan kad u timu ima jednog takvog igrača.

Pjanića ne poznajem lično, ali znam samo da se radi o izuzetnom igraču svjetske klase. On bi mogao da naslijedi Luku Modrića. Još jednom da naglasim, igrači iz Bosne su bili i još su veliki dobitak za Bundesligu.

Je li Modrić u konkurenciji Mesija, Ronalda i Mbapea zaslužio da bude proglašen najboljim igračem svijeta?

- Znao sam da je 2018. godina Luke Modrića. Pobjednik lige prvaka, kapiten srebrene Hrvatske na Mundijalu 2018... On je moderan igrač sredine terena, svjetske klase. Mislim da je zaslužio da bude proglašen najboljim.

Liga prvaka 

Koji su dometi ovog tima Bavaraca u Ligi prvaka?

- Pobjednik duela Bajer – Liverpul će dogurati veoma daleko. Ja tu dajem malu prednost Bajernu, za razliku od mnogih drugih. U slučaju prolaza Bavaraca, ne isključujem mogućnost da onda odu do finala, a onda je sve moguće, prognozira Rapolder.

Klop i Rangnik

Hoćete li ponovo raditi kao trener? 

- Mislim da sam, nakon 24 godine trenerskog staža, završio moju karijeru, ali nikad se ne zna. U njemačkom fudbalu visoko sam kotirao 2005. godine, zajedno s Jirgenom Klopom, Ralfom Rangnikom... Nazivali su nas trenerima budućnosti, jer smo u to vrijeme uveli dosta novina u njemački fudbalu, prije svega na taktičkom planu. Međutim, poslije Keln, sve je krenulo nizbrdo - ni sam ne znam zašto? Završili smo u 2. Bundesligi, a ne bih se želio ponovo vraćati u Drugu ligu - rekao je Rapolder.

Lev podmlađuje tim

Kako komentirate krizu u reprezentaciji Njemačke, koja je 2014. bila prvak svijeta, a na minulom Mundijalu u Rusiji je ispala već u prvom krugu? 

- Poznajem Joahima Leva još od 1986. godine, kad smo zajedno igrali za Frajburg. Njemu je bilo jasno i prije SP-a da će biti teško, jer je većina reprezentativaca bila prezasićena. Međutim, sad je počeo s podmlađivanjem ekipe - Sane, Verner, Gnabri, Brandt, Haverc, Kimih, Sile i Tah su veoma talentirani igrači. Oni sa Nojerom, Humelsom i Krosom mogu vratiti Njemačku tamo gdje i pripada – vrhu svjetskog fudbala.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.