BIZARNO

Zbog ovoga je Abramovič kupio Čelsi, a ne Totenhem ili Arsenal

Novinari "Wall Street Journala" Džošua Robinson i Džonatan Kleg detalje objavili u knjizu "Klub"

Abramovič: 2003. godine kupio Čelsi. AFP

b92.net

8.1.2019

Vlasnik Čelsija Roman Abramovič je 2003. godine kupio Čelsi, a vrlo lako je moglo da se dogodi da to budu Arsenal ili Totenhem.

Novinari "Wall Street Journala" Džošua Robinson ( Joshua) i Džonatan Kleg  (Jonathan Clegg) objavili su knjigu "Klub" u kojoj se između ostalog otkrivaju i detalji kako je ruski oligarh postao vlasnik Čelsija.

U jednom poglavlju opisano ja kakav bizaran razlog je naveo ruskog biznismena da odustane od kupovine Totenhema i Arsenala. Posebno je interesantna priča oko Totenhema.

- Dok je njegov mercedes truckao duž Totenhem haj rouda, pogledao je kroz prozor i rekao na ruskom, "ovo mjesto je gore od Omska, tmurnog sibirskog grada u kojem je imao rafineriju - citat je iz knjige "Klub".

Tako je eliminirao "Pijetlove", ali ništa bolje nije prošao ni Arsenal. Naime, Abramovič je da bi provjerio kako posluju klubovi u Premijer ligi unajmio švicarsku banku USB. Odgovor je bio da "Arsenal nije klub na prodaju", što je na neki način bilo pogrešno, jer se u istoj knjizi pojavljuje tvrdnja da je bivši potpredsednik Arsenala Dejvid Din (David Dein) pričao kako bi klub sigurno bio prodat da je Abramovič poslao ponudu.  

Ostalo je historija. Roman je kupio Čelsi tada za 140 miliona funti, sa kojim je osvojio pet trofeja u Premijer ligi i Ligu prvaka. Sada se od tog novca može platiti jedan skupocijen transfer, a Čelsi vrijedi daleko više nego što je to bio slučaj kada je Rus postao vlasnik kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.