KARIJERE

Zećira Mušović: Želim biti najbolja na svijetu

Cilj mi je osvojiti zlatnu medalju na velikom turniru, kaže nogometašica porijeklom iz Prijepolja

Mušović: Sarajevo omiljeni grad

Jasmin Alibegović

14.1.2019

Zećira Mušović važi za jednu od najperspektivnijih golmana u svijetu ženskog nogometa. U razgovoru za "Dnevni avaz" Mušović je govorila o svojim počecima, ali i zavidnoj sportskoj karijeri. 

Iako je rođena u Švedskoj, Zećirino porijeklo je iz Prijepolja, a rodbine ima i u Bosni i Hercegovini, za koju je također vezana. Najvažniju sporednu stvar na svijetu zavoljela je u djetinjstvu uz svoju porodicu.

- Uvijek sam voljela sport, a da nisam izabrala nogomet, bio bi neki drugi. Brat mi je igrao nogomet i bio mi je uzor. Zato sam odabrala ovaj sport.

Također, otac nam se bavio sportom kad je bio mlađi i mnogo je trenirao mene i mog brata - kaže Mušović.

Zećira nastupa za Rosengard. Sa svojim klubom osvojila je tri uzastopne titule prvaka Švedske. S dosta uspjeha branila je i za mladu reprezentaciju Švedske, s kojom je bila prvak Evrope.

- Veoma sam zadovoljna dosadašnjom karijerom, ali uvijek može biti bolje. Ponosna sam na moje tri zlatne medalje prvaka Švedske - ističe 22-godišnja Zećira, koja nam otkriva da su trening i motivacija tajna njenog uspjeha.

Mlada Zećira ne namjerava na ovome stati. Njen cilj je da bude prvi golman reprezentacije Švedske, ali i svijeta.

- Sada mi je cilj da budem prvi golman reprezentacije. Želim osvojiti zlatnu medalju na velikom turniru, kao što su Olimpijske igre ili Svjetsko prvenstvo. Također, želja mi je biti najbolji golman svijeta - poručuje Mušović.

Zećiri nedostaje Prijepolje, a ponekad posjeti i Bosnu i Hercegovinu. Posebno joj je drag glavni grad naše domovine.

- Prijepolje mi nedostaje. Tu imam mnogo rodbine. Prijepolje je vrlo lijep grad i imam mnogo ljubavi prema njemu. U Bosni također imam dosta rodbine i svake godine pokušavam da posjetim moj omiljeni grad Sarajevo - kaže Mušović.

Osim što svojim golmanskim bravurama "zaluđuje" Skandinavce, Zećira nije zapostavila ni obrazovanje.

- To mi je veoma bitno, da imam školu pored nogometa, jer karijera neće biti čitav život. Završila sam program ekonomije na Univerzitetu u Lundu i poslije toga sam učila pola godine liderstvo i upravljanje projektima - kaže Zećira.

 Siti i Barcelona

Mlada švedska golmanka ponekad prati i ženski nogomet na području Jugoslavije, a dosta utakmica evropskih muških klubova gleda preko malih ekrana.

- Napretka ima, ali čini mi se sporo da ide. Velika moja želja je da Prijepolje ima svoj uspješni ženski klub. Također, dosta gledam nogomet širom svijeta, ali u Evropi nemam neki omiljeni klub. Sviđa mi se igra Mančester sitija i Barcelone - otkriva naša sagovornica.

Voli da piše

Uz sve, Zećira je aktivna na društvenim mrežama, gdje vodi svoj blog na kojem ne piše samo o nogometu.

- Da, time želim pokazati kako je biti profesionalna nogometašica, jer dosta ljudi i ne zna da to postoji. Isto tako, volim da pišem i da sklapam priče, tako da i to gledam kao neku zanimaciju - zaključuje Zećira Mušović, prema čijem mišljenju su Manuel Nojer (Neuer) u muškoj i Huop Solo (Hope) u ženskoj konkurenciji najbolji golmani današnjice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.