NOGOMET

Srbijanci tvrde: U Beogradu finale Lige prvaka 2025. godine

Najvažniji sportski događaj na svijetu

Beograd: Finale LP u srbijanskoj prijestonici. Arhiv

Kurir.rs

15.1.2019

Prema pisanju Kurir.rs, veliki su izgledi da najvažnija klupska nogometna utakmica na svijetu bude odigrana u Srbiji. Kako ovaj medij ekskluzivno saznaje, Beograd će konkurirati za domaćinstvo finala Lige prvaka za 2025. godinu!

Srbijanska prijestonica neće biti samo konkurent već i jedan od favorita da dobije ovu utakmicu koju mnogi smatraju najvažnijim sportskim događajem na svijetu. 

UEFA Superkup odigran je u Skoplju, finale Lige Evrope u Bukureštu, a desetogodišnji plan evropske kuće nogometa predviđa da ovaj region dobije i organizaciju finala Lige prvaka. Izgradnja nacionalnog stadiona počinje krajem ove godine, a do podnošenja kandidature za domaćinstvo finala LP stadion će biti završen.

Očekuje se da Srbija 2022. godine (tada kreće podnošenje kandidatura za 2025.) ima savremen stadion kapaciteta 60.000 mjesta sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom. Adut Srbije u trci za ovu veliku utakmicu bit će i osobe koje su dobro pozicionirani u organima UEFA-e. 

Projekt i lokacija za novi stadion zvanično su poznati od januara prošle godine. Nacionalni stadion bit će sagrađen u Surčinu (obilaznica oko Surčina i Ostružničkog mosta). 

Vlada Srbije odvojit će 150.000.000 eura za ovaj projekt, na novom stadionu će "Orlovi" igrati sve mečeve. Također, objekt će imati i komercijalni karakter, pa će se na njemu održavati i koncerti.

 

Fss.rs

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.