NOVI SPEKTAKL

Mančester junajted želi reprizu legendarnog finala Lige prvaka iz 1999. godine

Meč bi bio humanitarnog karaktera

Finale LP 1999. godine: Solskjer je bio heroj Junajteda. AFP

Avaz Sport

16.1.2019

Engleski nogometni velikan Mančester junajted želi organizirati reprizu legendarnog finala Lige prvaka iz 1999. godine. "Crveni đavoli" ovim potezom žele obilježiti 20. godišnjicu osvajanja Lige prvaka, kada su nakon velikog preokreta savladali Bajern Minhen rezultatom 2:1.

Prema njihovoj ideji, meč bi bio humanitarnog karaktera, a identičan sastav našao bi se na terenu. Reprizu legendarnog finala sudio bi Pjerluiđi Kolina (Pierluigi Collina), a ovaj novi spektakl bi bio organiziran na stadionu Nou Kamp u Barceloni da bi uvjeti bili identični onima od prije dvije decenije.

Podsjetimo, 26. maja 1999. godine Bajern je vodio 1:0 od 6. minute golom Marija Baslera iz slobodnog udarca. Bavarci su nakon toga imali tri velike prilike koje nisu iskoristili. 

U finišu meča veliki Aleks Ferguson (Alex) uveo je Tedija Šeringema (Teddy Sheringham) i Ole Gunara Solskjera (Ole Gunnar Solskjaer), današnjeg trenera Junajteda. 

Nakon toga uslijedila je prava drama. U sudijskoj nadoknadi, tačnije u 91. minuti  Dejvid Bekam (David Beckham) je izveo korner, a u velikoj gužvi u šesnaestercu Bavaraca Rajan Gigs (Ryan Giggs) je loše šutirao, no loptu u gol za 1:1 skrenuo je Šeringem. 

I kada se činilo da će se pristupiti izvođenju penala, "Crveni đavoli" izborili su još jedan korner. Bekam je opet ubacio, Šeringem šutirao glavom, a njegov udarac je nevjerovatnim refleksom pod prečku skrenuo Ole Gunar Solskjer.

- Nekoliko minuta ranije vidio sam kako donose pehar na travnjak s Bajernovim trakicama oko ručki. Mi smo bili strašna ekipa i prava klapa i znao sam da još nije gotovo - prisjetio se nekoliko godina kasnije Bekam. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.