FRANCUSKA

Mehmed Baždarević: Igrači i ja dat ćemo život za Prvu ligu, ali uprava nije za to!

Ponudili su mi novi, trogodišnji ugovor, ali još nisam odgovorio, kaže proslavljeni bh. stručnjak

Piše: G. ŠUMAR

20.1.2019

Pariz našeg trenera Mehmeda Baždarevića odlično je otvorio 2019. godinu te je, nakon gostujuće pobjede (2:1) nad fenjerašem Nansijem, dospio na treće mjesto drugoligaškog karavana u Francuskoj, što mu je najbolji rezultat u ovoj sezoni.

Razgovarali smo tim povodom s našim nogometnim stručnjakom, koji, kao i u svakom drugom razgovoru tokom ove sezone, spušta loptu na zemlju.

Veliko iznenađenje 

- Ma, ne vjerujem da možemo ostati na ovom mjestu, nije to realno. Plasmanom na treće mjesto iznenadili smo sve poznavaoce fudbala u Francuskoj - kaže Baždarević u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Prva dva mjesta direktno vode u francusku elitu, a trećeplasirani, četvrtoplasirani i petoplasirani tim Druge lige igraju baraž.

Prvoplasirani Mec bježi Parizu devet bodova, a drugoplasirani Brest samo četiri. S druge strane, Parižani imaju tri boda više od Lensa, Klermona, Grenobla i Niora, koji dijele petu poziciju.

- Ne znam tačno koliko dugo može trajati ovaj naš pozitivni niz. Ma, pustite to drugo mjesto... Jer, da je uprava Pariza željela plasman u viši rang, onda ne bi ove zime prodala dvojicu igrača nego bismo se pojačali.

Ponavljam po ko zna koji put, uoči početka sezone, jedini cilj bio nam je opstanak te stvaranje ekipe koja će za godinu ili dvije biti sposobna da napadne mjesta koja vode u Prvu ligu - kategoričan je popularni Meša (58).

Na našu konstataciju da se Parižanima ove godine, ipak, otvorio put do francuske elite, Baždarević dodaje:

- To trenutno ne interesira čelnike Pariza nego da se zaustavimo negdje u sredini tabele. Pa, nisu ništa učinili da nas bar malo poguraju naprijed, mislim na pojačanja i slično... Za ovaj naš rezultat najzaslužniji je stručni štab, koji iza sebe ima mnogo iskustva, mnogo više nego većina trenerskih štabova ostalih klubova...

Mi ćemo, u svakom slučaju, učiniti sve da ostanemo ovdje gdje jesmo, pa i da odemo korak dalje, ali iskreno, to nije realno.

Nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine ilustrira to i podatkom da su u klupskom pravilniku Pariza predviđene samo premije za opstanak.

- Niko se nije nadao ovome tako da u klupskim pravilnicima uopće nisu ni predviđene premije za ulazak u Prvu ligu. Ali, mi igramo dobro, da ne kažem odlično. Problem je, međutim, kad nam fali jedan, a ne dva standardna igrača, jer na klupi nemamo neophodnu širinu.

I sada, umjesto pojačanja, prodaju mi dva igrača te usmjere novac u gradnju Trening-kampa, što je trenutno jedan od prioriteta. Igrači i ja, ponavljam, dat ćemo život za ulazak u Prvu ligu, ali naša uprava, jednostavno, nije za to - rekao je Baždarević.

Bolji uvjeti

U razgovoru s bivšim kormilarom “Zmajeva” saznali smo da mu je Pariz ponudio novi, poboljšani ugovor. Sadašnja ugovorna obaveza Baždarevića veže za Parižane do 30. juna 2020. godine.

- Još nisam odgovorio na tu ponudu. Sačekat ću kraj sezone i vidjeti šta i kako dalje. Nije, međutim, tajna da želim raditi u ambicioznijoj sredini - otkriva Baždarević.

Na pitanje može li njegov gradski rival Red star, koji trenira Faruk Hadžibegić, izboriti opstanak, šef stručnog štaba Pariza kaže:

- Kad gledamo igrački, mogu. Činjenica je, međutim, da su u teškoj situaciji na tabeli.

Red star, nakon 20 kola, zauzima pretposljednje, 19. mjesto, a 17. Sošo, koji je u mirnoj luci, ima četiri boda više. Hadžibegić je 29. oktobra prošle godine preuzeo Red star na pretposljednjoj poziciji, sa samo osam bodova u 12 kola.

- Red star ima dobru ekipu, sigurno bolju od nekoliko drugoligaša. Sad su se i pojačali. U svakom slučaju, mislim da će im ovaj januar i početak februara biti odlučujući - rekao je Baždarević.

Drago mi je zbog  Amara i Guše 

Svaki razgovor sa popularnim Mešom počinje i završava s Fudbalskim klubom Željezničar, u kojem je počeo igračku karijeru i ostavio veliki trag.

- Teško mi padaju te stalne promjene na Grbavici, posebno trenerske. Stalno se mijenjaju treneri, a to ne vodi ničemu. Drago mi je što su se u Želju vratili Amar Osim i Adnan Gušo...

Nadam se da će Amar ostati što duže trener i da će imati taj neophodni kontinuitet u radu, jer Želji trebaju dugoročni projekti i stabilnost.

U fudbalu su neminovnost i pobjede i porazi. I bivša uprava je imala dobre projekte, dobro su radili na razvoju kluba, posebno na infrastrukturi - smatra Baždarević.

U Sošou kao igrač i trener 

Baždarević, koji je igrao za reprezentacije Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, počeo je trenersku karijeru 1998. kao asistent u francuskom Sošou, čiji je dres nosio od 1987. do 1996. godine.

Kasnije je bio i glavni trener Sošoa. U Francuskoj je vodio još Istr i Grenobl. Bio je trener i u Tunisu (Etoal Sahel) i Kataru (El-Vakra).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.