TALENTI

Je li Ahmedhodžić izgubljen za bh. tim?

Piše: Nermin DEMIROVIĆ

29.1.2019

Mladi reprezentativac Švedske Anel Ahmedhodžić novi je igrač Malmea. Devetnaestogodišnji Anel ugovor je potpisao do 2022. godine, a u novom klubu nosit će nebeskoplavi dres s brojem 15 na leđima. Anel će se odmah sa seniorskim timom krenuti u Španiju na pripreme.

Rođen je u Malmeu prije 19 godina, a roditelji su mu Sarajlije. Ahmedhodžić nastupa za mlade selekcije Švedske, a čini se da nije moralo biti tako.

Idol Ibrahimović

Kako kaže njegov otac Mirsad Ahmedhodžić, imali su težak početak kad su sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća stigli u Švedsku, ali su se brzo snašli. Potom su dobili kćerku Aminu, a nešto kasnije i Anela.

- Anel je stalno bio uz loptu, to je bila njegova jedina igra. Kad smo to zapazili, počeli smo da tražimo gdje da trenira, ali je imao samo četiri, a ostala djeca šest godina. Ipak, dobro se nosio sa starijom djecom, a kad je imao šest godina, krenuo je u školu. Ubrzo smo dobili poziv Fudbalske škole Malme. Rekli su nam da su ga zapazili na školskim odmorima – kaže Mirsad Ahmedhodžić za “Dnevni avaz” prisjećajući se Anelovih početaka.

Kako kaže njegov otac, Anelu je idol Zlatan Ibrahimović, a u Bosni i Hercegovini to izaziva asocijaciju na ovu svjetsku zvijezdu, koja je možda mogla nositi dres bh. reprezentacije. Obojica su iz Malmea, iz tog grada krenuo je i njihov fudbalski put. 

- Anel je kao 15-godišnjak dobio poziv naše reprezentacije BiH i rekli su da će imati neki kamp i da će ga ponovo zvati. Javili su se kasnije i rekli da je još mlad.

Dobio poziv

Nakon 10 dana, dobio je poziv reprezentacije Švedske i odmah je dobio priliku da igra. Ja, kao otac, volio bih da Anel igra za reprezentaciju BiH. Prošle godine sam se javljao ljudima, dobio sam u januaru mail iz Nogometnog saveza BiH da će zvati Anela, a poslije su izbjegavali da mi se jave. Iskreno, ne želim nikoga više moljakati ni zvati. Anel u Švedskoj ima sve, ali moje srce govori drugačije.

Naravno, sada o tome odlučuje i Anel – naglašava otac mladog reprezentativca Švedske.

Odbio Milan

Anel Ahmedhodžić imao je prošle godine ponudu da prijeđe u Milan, ali je ona odbijena.

Italijanski velikan nudio je da dođe u njihov juniorski tim, a s obzirom na to da je u Engleskoj već bio dio seniorskog pogona, Ahmedhodžić je odlučio da ostane u Notingemu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.