HOLANDIJA

Nekadašnji as Željezničara Edin Ćurić za "Avaz": De Jong me i sada zove

Ističe da su u klubu Viljem II smatrali su da on treba igrati ofanzivnog veznog, a no on ih je, ipak, uspio uvjeriti da to nije njegova prirodna ili najbolja pozicija u timu

De Jong u dresu Ajaksa: Uz Mesija, najbolji igrač svijeta u malom prostoru

G. ŠUMAR

26.1.2019

Edin Ćurić (56), nekadašnji as Željezničara i član slavne generacije “Plavih” iz 1985. godine, koji već skoro 20 godina radi kao trener u Holandiji, imao je presudnu ulogu u razvoju fudbalera za kojeg je Barcelona prije nekoliko dana platila 86 miliona eura - Frenkija de Jonga (Frenkie, 22).

Posjed lopte

- De Jonga sam trenirao u juniorima Viljema II. Bio je najmlađi, a ipak kapiten. Tada je počeo igrati za reprezentaciju U-18 - rekao je Ćurić u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Još 2015. godine u intervjuu za “Avazaov Sport” Ćurić je kazao:

- De Jong je tehnički nenadmašan. Bit će jedan od najboljih svjetskih veznih igrača.

I bio je u pravu. Barcelona je ispraznila kasu kako bi De Jonga dovela iz Ajaksa.

- U klubu Viljem II te 2015. smatrali su da on treba igrati broj 10, to jeste ofanzivnog veznog, a ja sam ih ipak uspio uvjeriti da to nije njegova prirodna ili najbolja pozicija u timu. De Jong je rođeni graditelj igre - tvrdi nekadašnji as kluba s Grbavice.

U školovanju De Jonga Ćurić je imao nekoliko prioriteta.

- U posjedu lopte igrati što brže prema protivničkoj polovini, stvarati igrača viška sa svojim kvalitetom u igri jedan na jedan i u pravom momentu odigrati na slobodnog saigrača te brza promjena strane u posjedu lopte.

Također, radili smo i na dugim loptama te da u igri više ili češće koristi šut. On to još ne koristi dovoljno, ali će i taj segment vjerovatno doći na svoje. Imao je poseban plan i program rada u fitnesu... Najteže mi je, međutim, bilo postići da ne igra nonšalantno, mada sam uživao kad vidim s kakvom lakoćom igra - otkriva Ćurić.

Odlazak u Ajaks

De Jongov odlazak u Ajaks došao je u pravo vrijeme - 22. avgusta 2015. godine.

- Tamo se potvrdila moja konstatacija da je on defanzivni vezni igrač. Trenutno, osim Lionela Mesija, ne postoji igrač koji je bolji od njega u malom prostoru i fudbaler koji u kratkom vremenu s loptom osvoji od 30 do 50 metara terena. Uz našeg Miralema Pjanića, De Jong spada među najbolje vezne igrače svijeta, a još nema pune 22 godine. Ono što Pjanić ima super pas i šut, on tek treba da pokaže, mada je naš Miralem bolji s tog aspekta - analizira Ćurić.

Iako je postao svjetska zvijezda i član Barcelone (od 1. jula ove godine), De Jong nije zaboravio učitelja.

- S vremena na vrijeme se čujem s njim. Kaže da mu moje sugestije mnogo znače – ističe naš sagovornik.

Fudbalska familija

Ćurić je četiri godine trenirao holandski Shelajnen, čiji je predsjednik De Jongov djed - Jan de Bruin.

- Brat De Jongove majke Leon de Bruin, njegov ujak ili daidža, tada je bio najbolji igrač i kapiten. Slučajnost, ali je interesantno. Oni su prava fudbalska familija - kaže Ćurić, sadašnji trener holandskog GDC-a.

Želji i Amaru želim mnogo uspjeha

Ćurić sa pažnjom, kako kaže, redovno prati sva dešavanja u i oko kluba s Grbavice.

- Želji i Amaru Osimu želim mnogo sreće i uspjeha, kao i uvijek do sada... Drugih komentara nemam - govori Ćurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.