ASOVI

Selektor Prosinečki je na pravom putu

Piše: G. ŠUMAR

3.2.2019

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Mensur Mujdža (34), koji je prije nešto više od godinu zbog povrede koljena završio uspješnu igračku karijeru, uživa u krugu porodice u rodnom Zagrebu i priprema se za nove izazove.

Trenerska edukacija

- Spremam se za neki novi životni put. Nakon godina provedenih u inozemstvu, uživam, također, u krugu porodice, a tu su i prijatelji - rekao je Mujdža, koji je počeo školovanje za trenere u Edukacionom centru Nogometnog saveza BiH.

Želi, kako kaže, da nastavi svoj nogometni put.

- Pripremam se za te, da tako kažem, nove stvari. Cilj mi je da ostanem u nogometu, a kako će to sve izgledati, zavisi i od mog trenerskog kvaliteta i ostvarenih rezultata. Završio sam B-program, a naravno, planiram ići i dalje - kaže Mujdža.

On je i nakon završetka igračke karijere ostao uz naš državni tim, u posljednje vrijeme kao navijač.

- Često sam na utakmicama naše reprezentacije, kad god mogu. Svaka ta utakmica je novi razlog da odem do Bosne, gdje imam mnogo prijatelja. Gledao sam u posljednje vrijeme dosta tih utakmica, a nadam se da će tako biti i ubuduće – istaknuo je naš sagovornik.

Mujdža je naglasio da su navijači naše reprezentacije posebna priča.

- Uvijek su bili dodatna snaga i nosili nas u najosjetljivijoj fazi utakmice, a to je početak. Uz naš pritisak na terenu te njihov s tribina, mi smo već u prvih pola sata utakmice slamali protivnika, što nam je kasnije davalo komotnu poziciju. Posebna priča bila su gostovanja. Bez obzira na to gdje smo igrali, naši navijači su dolazili u velikom broju.

Možda je jedno od najupečatljivijih gostovanja bilo ono u Slovačkoj, gdje nas je poslije poraza od njih u Zenici bodrilo više od 10.000 naših navijača tako da smo, praktično, ponovo igrali domaću utakmicu. Tada je odlučujući gol za 2:1 postigao Izet Hajrović te smo tako došli na korak do plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014 – prisjetio se Mujdža.

Veoma je zadovoljan kako danas izgleda naš novi državni tim, koji stvara selektor Robert Prosinečki.

- Odlično je, posebno rezultatski. Prošle godine smo suvereno riješili našu grupu Lige nacija, a sad idemo dalje. Naravno, u igri naše reprezentacije ima još prostora za napredak, ali moram konstatirati da je selektor Prosinečki na pravom putu – podvukao je nekada sjajni desni bočni.

Kvalitet za uspjeh

Osvrćući se na svoju reprezentativnu karijeru, kaže da ga za nju vežu samo pozitivna sjećanja.

- Ostvarivali smo većinom pozitivne rezultate. Naravno, moglo je i bolje, uvijek može bolje. Pored Svjetskog prvenstva u Brazilu, moglo nam se poklopiti da odemo na još koje veliko tamičenja, ali nažalost, nije. Nadam se da će ova ili generacije koje dolaze, to nadoknaditi. Naša reprezentacija pokazala je tokom posljednje godine da ima kvalitet i da se možemo nadati uspjesima - optimista je bivši fudbaler Zagreba, Frajburga i Kajzerslauterna.

Brat Jasmin u Koreji

Mensurov brat Jasmin (44), koji je odigrao devet utakmica za našu reprezentaciju, trenutno radi kao trener u Južnoj Koreji.

- Jasmin je već drugu godinu kondicioni trener u Inčonu - rekao je Mensur.

Prije toga, Jasmin je jednu sezonu radio i u kineskom superligašu Jijangsu sumingu te u Seulu.

Argentina i Marakana

- Prva utakmica na Svjetskom prvenstvu u Brazilu protiv Argentine (1:2 - op.a.), koja nam je bila prva na velikim takmičenjima uopće, ali i prva na Mundijalu, u Riju na kultnoj Marakani, ostala mi je duboko urezana u sjećanju. U jednoj utakmici se poklopilo dosta stvari. To je najveća utakmica u mojoj igračkoj karijeri - kaže Mujdža, koji je tada imao bezbroj duela s Anhelom di Marijom (Angel Di Maria).

36

 utakmica odigrao je Mujdža za reprezentaciju BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.