DIJAMANT

Džeko: Debi i gol protiv Turske su najljepši trenuci u mojoj karijeri

Ulazak u Evropsku uniju bi donio dosta pozitivnog građanima BiH

Džeko: Evropski čovjek. Arhiv

Avaz Sport

5.2.2019

Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko je za Evropsku službu za vanjsko djelovanje (EEAS) govorio o svojim počecima, debiju za Željezničar, odlasku u inozemstvo te iskustvima koje je stekao igrajući u Njemačkoj, Engleskoj i Italiji.

Kada se završio rat, tata me odveo na trening FK Željezničar, gdje sam počeo i gdje sam bio dok nisam otišao u Češku i tako je sve počelo. Za mene je veliko bogatstvo što sam igrao u toliko zemalja jer sam naučio sve te jezike - od Češke, Njemačke, Engleske i sada Italije. Sigurno da me to na neki način čini evropskim čovjekom - rekao je Džeko. 

Dijamant je odabrao pogodak protiv Turske na stadionu Koševo kao najljepši trenutak u čitavoj karijeri. 

- Sanjao sam da zaigram za Bosnu i Hercegovinu. Trenutak iz 2007. godine kada smo igrali na Koševu protiv Turske, debi i prvi gol su mi sigurno najljepši trenuci u karijeri. Kroz uporan rad sigurno dolaze svi pozitivni rezultati na osnovu čega me prepoznaju u BiH i u Evropi. To je neki znak da sam i ja napravio nešto pozitivno za ovu državu - dodao je napadač Rome. 

Džeko se potom osvrnuo i na situaciju u našoj zemlji te poručio da bi ulazak u Evropsku uniju sigurno donio dosta pozitivnog građanima BiH.

Uvjeren sam u to da BiH malo pomalo korača ka Evropskoj uniji. Taj ulazak u EU bi donio dosta toga pozitivnog za građane BiH i mislim da bi generalno za sportiste s te strane bilo lakše da idu u najjače lige svijeta i tamo naprave veliki iskorak. Pravi put prema budućnosti je poštovanje i tolerancija između svih naroda, to je ono što treba biti glavno i jedino tako možemo naprijed - zaključio je kapiten "Zmajeva".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.