NOGOMET

Ronaldo otkrio: Žao mi je što sam tražio da smijene trenera, ne bih to ponovio

Iako je igrao na obje strane, i u El klasiku i u milanskom derbiju, ne žali za tim potezom

Brazilska legenda. AFP

Avaz Sport

9.2.2019

Mnogi stariji ljubitelji nogometa nikad neće Kristijana Ronalda (Cristiano) prihvatiti samo kao Ronalda, jer to ime ipak vezuju za brazilskog nogometnog umjetnika. Taj brazilski Ronaldo protekle je jeseni postao većinski vlasnik Real Valadolida kupivši kontrolni udio od 51 posto španskog kluba za 30 miliona eura.

U novoj ulozi nije tako uspješan kao dok je bio na travnjaku, Valadolid je 14. na ljestvici španske lige. Iako je u Španiji proveo šest godina kao igrač - jednu u Barceloni i pet u Realu - nekako je najpoznatiji po onom razdoblju između ta dva kluba, koje je proveo u Interu. Tamo je došao 1997. za tadašnji svjetski rekord od 27 miliona dolara i igrao apsolutno spektakularno te osvojio Zlatnu loptu prije prve teške povrede koljena.

- Inter će mi uvijek biti u srcu. To je bilo prekrasnih pet godina mog života, u gradu koji sam zavolio, s ljudima koji su uvijek voljeli mene - rekao je legendarni Brazilac u razgovoru za Sky Sport Italia.

Nakon oporavka od povrede nije bio tako ubitačan kao nekad, a nije se ni slagao s trenerom Hektorom Kuperom (Hector Cuper), koji je stigao na klupu 2001. Te je sezone zatražio od predsjednika Masima Moratija (Massimo Moratti) da otpusti Kupera ili će otići iz kluba i to je, kaže, jedna od stvari iz tog razdoblja karijere zbog kojih žali.

- Moram reći da mi je Morati bio snažna inspiracija jer me jako puno naučio. Neke stvari bih drugačije napravio u razdoblju u Interu. Ne bih predsjednika stavio u tešku poziciju da odlučuje o mojoj sudbini - rekao je Ronaldo pa objasnio:

''Taj trenutak kad sam ga tražio da otpusti Kupera ili ću otići. Morati je odlučio zadržati Kupera. Dakle, ne bih to ponovio, radije bih pokušao dobiti ono što želim na drugi način.''

Na kraju sezone Inter ga je prodao Realu, a pet godina kasnije prešao je u Milan. Tako je igrao na obje strane i u El klasiku i u milanskom derbiju. No, ne žali za tim potezom.

- Bio sam sretan u Milanu. Naučio sam puno i upoznao nevjerovatan klub. Navijači Milana sjajno su me prihvatili i tretirali. Nema kluba u kojem sam požalio što sam došao - zaključio je Ronaldo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.