PRIČE SA SJEVERA

Imam dva angažmana i posao u fabrici ribe

Nema stresa kao u BiH, nije me glava zaboljela otkako sam došao ovamo

Kulaš: Od stranaca, na Islandu je najviše Poljaka

Er. B.

11.2.2019

Više nije rijetkost na Islandu naići na državljane Bosne i Hercegovine u različitim ulogama, pa tako ni u fudbalu zemlje čija je reprezentacija prethodnih godina imala dosta uspjeha na Evropskom i Svjetskom prvenstvu.

Jedan od njih je i Senid Kulaš (36) iz Bugojna, danas trener koji je prvo 2008. godine igrao u tamošnjoj Prvoj ligi za Vikingur Olafsvik. Ali, deset godina kasnije ponovo se obreo na otoku usred Atlantskog okeana.

Mnogo stranaca

- Tada sam stekao neke prijatelje, pa sam prošle godine u januaru dobio poziv iz Olafsvika. U Stikisholmuru i četvrtoligašu Snaefelu tražili su trenera. U tom gradu inače je košarka najzastupljenija, a ženski klub više je puta bio prvak države - govori Kulaš i dodaje:

- Odlučio sam prihvatiti, napravili smo ekipu, bilo je i igrača s Balkana, iz Litvanije, Poljske... Pretežno tu ljudi dođu da rade i igraju. Generalno, ima dosta stranaca u svim rangovima takmičenja. Najviše je Poljaka, čak tri posto je Poljaka na Islandu.

Sezona se igra od marta do novembra, u ovisnosti o rangu takmičenja. U svojoj prvoj godini s klubom Bugojanac je Snaefel odveo do trećeg mjesta.

- To je bilo odlično za klub koji je amaterski. Prije desetak dana počeli smo pripreme za novu sezonu. Ovdje ima pet liga, dosta klubova s obzirom na broj stanovnika (na Islandu živi 350.000 ljudi, op. a.) – ističe Kulaš.

On je u Bugojnu vodio mlađe kategorije, ali i prvi tim Iskre. Ima UEFA-inu A-licencu pa može voditi i klub iz Prve lige Islanda. Osim seniora Snaefela, Kulaš vodi treninge i u jednoj omladinskoj školi, a od drugog dana dolaska na Island zaposlen je i u fabrici ribe.

Vjetar najgori

- Svi ti poslovi posebno su plaćeni i zadovoljan sam, očekujem da mi uskoro dođu supruga i kćerka. Ovdje su drukčiji klima i kultura, ali nema stresa kao u nas i svih tih problema. Radim svoj posao i nije me glava zaboljela otkako sam došao na Island - priča Kulaš.

Navikao se i na klimu, iako napominje da nije tako dramatična razlika kako bi se pomislilo.

- Nije toliko mnogo hladnije. Kada sam došao, u januaru su temperature čak bile oko osam-deset stepeni. Spuste se do minus pet, ali ovdje je najgori vjetar s okeana. Kada puhne, imaš osjećaj da je minus 20 – podvlači naš sagovornik.

Stjarnan je bolji od svih naših klubova

Islandska reprezentacija rezultatima je pokazala da se i tamo dosta ulaže u sport, prvenstveno fudbal.

- Stvarno dosta ulažu, bili su po jednom na evropskom i svjetskom prvenstvu, a njihov klub Valur prošle je sezone dogurao do 3. pretkola Evropske lige. U njih je sve disciplina, imaju dosta razumijevanja za greške u treningu i igri. Traže samo daljnji rad i gledaju prema naprijed. Mislim da je liga jača od naše, a njihov prvak Stjarnan sigurno je bolja ekipa od svih naših - smatra Kulaš.

miliona turista posjetilo je prošle godine Island

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.