LIGA PRVAKA

Roma pobijedila Porto i odškrinula vrata četvrtfinala, Džeko asistent

Zaniolo dvostruki strijelac

Avaz Sport

12.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Nogometaši Rome pobijedili su u Rimu Porto rezultatom 2:1 u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka.

Na početku meča nije bilo uzbuđenja. Roma je držala loptu u svom posjedu pomoću kratkih paseva. U 11. minuti Edin Džeko je dobro centrirao loptu u šesnaesterac, pokušavajući pronaći nekoga od saigrača, ali je odbrana Porta dobro reagirala i izbila loptu. Gosti su imali priliku u 23. minuti iz slobodnjaka, ali je udarac bio prejak i lopta je otišla u gol-aut. Četiri minute kasnije, Lorenco Pelegrini (Lorenzo Pellegrini) je primio precizan pas na rubu šesnaesterca i snažno šutirao, ali mu je golman Porta odbranio šut. 

U 30. minuti zaprijetio je i Porto.  Loptu je odlično primio Fernando, te šutirao po sredini gola, no golman domaćih nije se dao iznenaditi i odbranio mu je šut. Pet minuta kasnije, Džeko je ponovo zaprijetio. Nakon kornera bh. napadač je šutirao glavom iz opasne pozicije, ali je lopta otišla iznad gola. Samo tri minute kasnije, Dijamant je pokazao sjajnu tehniku, došao sam pred gol i šutirao, ali je pogodio lijevu stativu. Bio je to lijep prodor, ali mu je falilo malo sreće, pa su tako mreže mirovale do odlaska na odmor. 

Prvu priliku u nastavku imala je Roma u 50. minuti preko Brajana Kristantea (Bryan Cristante), koji je primio niski pas u šesnaestercu, namjestio se na šut i šutirao iz sve snage pod prečku. Na njegovu nesreću, Iker Kasiljas (Casillas) je to sjajno odbranio. Porto je priliku imao u 57. minuti kada je Danilo Pereira  nakon centaršuta iz kornera šutirao glavom, ali je lopta prozujala kraj desne stative. 

Roma je do vodstva došla u 70. minuti. Edin Džeko je poslao loptu u šesnaesterac, a do nje je stigao  Nokolo Zaniolo, koji je pogodio mrežu Porta za 1:0. Šest minuta kasnije, "Vučica" je povećala prednost. Odbijanac je pokupio Zaniolo i zakucao loptu u mrežu za 2:0. Porto je ipak uspio da brzo uzvrati i smanji prednost. U 79. minuti Adrian je natrčao na loptu unutar kaznenog prostora i savladao domaćeg golmana za 2:1. Do kraja meča nije bilo promjene rezultata, pa je Roma slavila važan trijumf, kojim je odškrinula vrata četvrtfinala.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.