ASOVI

Zoran Vulić: Pregovarao sam sa Željom i Sarajevom

Prosinečki je napravio veliki pomak, ali sama ta reprezentacija ima kvalitet

Vulić: Turković i Vukičević šalju informacije iz Bosne

Piše: G. Šumar

21.2.2019

Zoran Vulić (57), nekadašnji reprezentativac bivše Jugoslavije, koji je igračku karijeru počeo i završio u splitskom Hajduku, gdje se pet puta vraćao i kao trener, osvrnuo se u razgovoru za “Dnevni avaz” na trenutnu situaciju u klubu sa Poljuda, ali i na bh. fudbal, naš državni tim, a prisjetio se i nekadašnjih utakmica u Sarajevu, Tuzli, Mostaru...

Dobar rezultat

Pronašli smo ga na splitskoj Rivi dok je pio kafu sa prijateljem...

- Vrijeme je baš prekrasno... Istina, ujutro bude ledeno, ali kasnije je baš toplo. Može se izaći u i kratkim rukavima. Baš je lijepo - prenosi Vulić.

Kad nastavljate trenersku karijeru?

- Vidjet ćemo, bitno je da oko toga ima nekih pitanja i potpitanja, ali za sada još nema ništa ozbiljno.

Zašto Vaš Hajduk u posljednje vrijeme nikako ne može da vrati stari sjaj?

- Hajduk ne može izgubiti sjaj, ali treba mu jedan kontinuitet ili normalnije stanje za rad, za sve općenito. Dok se to ne stabilizira, neće biti ni dobrih rezultata.

Hajduk je od 2000. godine do danas promijenio 34 trenera, skoro dva po sezoni!

- To je, zaista, mnogo, previše. To se ne smije događati, ne Hajduku nego nijednom velikom klubu. Nisu treneri mađioničari, svakom čovjeku je potrebno vrijeme da nešto napravi... Prema tome, bez vremena i selekcije igrača koje si ti sam odabrao, ne možeš nešto napraviti.

Pratite li bh. fudbal?

- Da, dosta... Čak sam nedavno bio u nekim kombinacijama za trenera Željezničara, prije toga i Sarajeva. Za bh. fudbal je dobro što se Sarajevo ponovo umiješalo u borbu za prvo mjesto, sa Zrinjskim... Inače, u Bosni se uvijek igrao dobar balun, nogomet. Uvijek je tu bilo dobrih igrača, vica. Prema tome, to je jedna dobra, veoma interesantna liga i, moram priznati, meni draga.

Iskren da budem, nisam dolazio na premijerligaške utakmice, jer me nije dovodio put. Ali, redovno sam na vezi s Turetom (Almir Turković, trener u omladinskom pogonu FK Sarajevo, op. a.), Slavišom Vukičevićem (član druge šampionske generacije kluba s Koševa). Oni mi daju sve informacije iz Bosne, a najviše o Sarajevu, jer su vezani za taj klub. Imam te kontakte...

Džeko i Pjanić

Jeste li u posljednje vrijeme gledali reprezentaciju BiH?

- Naravno. Robi (Robert Prosinečki) napravio je veliki pomak, ali sama ta reprezentacija ima kvalitet. Kad u ekipi imate Miralema Pjanića, Edina Džeku... treba vam samo dobar golman. Vjerujem da nećete imati problema da se plasirate na predstojeće Evropsko prvenstvo, iako u današnjem nogometu nigdje ne možete reći da ste favorit. Ne sjećam se, međutim, kad je reprezentacija BiH bila jača, kvalitetnija.

Kako ocjenjujete našu kvalifikacionu grupu, u kojoj su Italija, Grčka, Finska, Armenija...

- To je veoma zahtjevna, teška grupa. No, mislim da ćete jedini problem imati s Italijanima, jer oni znaju igrati to grupno takmičenje. Oni dobro znaju igrati na rezultat, dok mi, s ovih područja bivše države ili regije, više igramo na moment. Prema tome, BiH će u Italijanima imati jedinog ozbiljnog konkurenta za prvo mjesto u grupi. Naravno, ne smiju se potcijeniti ni Grci ni Finci. Svi igraju nogomet, a svi ti njihovi igrači manje-više igraju izvan svojih zemalja. Ako ih imalo potcijeniš, oni to znaju kapitalizirati – rekao je Vulić.

Šećera, Mesketa, Pašića... nisi mogao uhvatiti lasom

Vulić je sa splitskim Hajdukom odigrao, kako kaže, bezbroj utakmica u BiH.

- Teško bih izdvojio jednu ili dvije, jer se sjećam dosta derbija protiv Sarajeva, protiv Želje. To su bile prave utakmice. Ili protiv Slobode u Tuzli. Šećera (Dževad Šećerbegović), Mesketa (Merseda Kovačevića) nisi mogao uhvatiti ni da ih hvataš lasom.

Isto je bilo i sa Predragom Pašićem, Safetom Sušićem, Husrefom Musemićem na Koševu ili na Grbavici s Nikolom Nikićem, Radetom Papricom, Edinom Bahtićem. To su neka druga vremena, neki drugi igrači i, ja bih rekao, neki drugi nogomet - rekao je Vulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.