SRAMOTA

Zašto Želimir Vidović Keli ne može dobiti Šestoaprilsku nagradu?

Odbor odgovorio da se prijedlog “Bordo prijatelja” ne može razmatrati, jer je kandidat predložen posthumno

Vidović: Ljudska i fudbalska veličina

G. ŠUMAR

22.2.2019

Udruženje navijača Fudbalskog kluba Sarajevo “Bordo prijatelji 1946” nominiralo je i ove godine bivšeg igrača kluba s Koševa Želimira Vidovića Kelija za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

No, kako je saopćeno iz tog udruženja, dobili su odbijenicu.

Identičan tekst

- Za razliku od prošle godine, prijedlog nije uvršten u razmatranje, iako je tekst javnog poziva bio identičan kao i prethodne godine, što se može vidjeti iz naše prepiske - saopćeno je iz Udruženja “Bordo prijatelji 1946”.

Cijeneći sve što je pokojni Keli napravio za klub, ali i za naš glavni grad, državu Bosnu i Hercegovinu, “Bordo prijatelji” predložili su ovu, kako navode, prije svega fudbalsku i ljudsku legendu za Šestoaprilsku nagradu.

- Udruženje “Bordo prijatelji 1946”, kao i prošle godine, poslalo je tražene dokumente za nominaciju Želimira Vidovića Kelija za Šestoaprilsku nagradu, oblasti sport i humanizam. Prošle godine je u trećem krugu odlučeno da naš kandidat nije prošao.

Ove godine, iako nije bilo nikakvih izmjena po javnom pozivu, Želimir Vidović Keli nije uzet u razmatranje uz obrazloženje da “nije definirana dodjela nagrade posthumno”. A prošle godine jeste - kaže Suad Muzurović, predsjednik Skupštine Udruženja “Bordo prijatelji 1946”.

”Bordo prijatelji 1946” dobili odbijenicu

U odgovoru koji je “Bordo prijateljima” stigao iz Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade, navodi se da se njihov prijedlog Vidovića kao kandidata za pojedinačnu Šestoaprilsku nagradu ne može razmatrati, jer je kandidat predložen posthumno.

Zaključci sjednice

Odbor se poziva na zaključke s konstituirajuće sjednice ovog tijela za dodjelu Šestoaprilske nagrade za 2019. godinu. No, “Bordo prijatelji 1946” imaju drugačije mišljenje.

- U traženoj dokumentaciji nigdje ne piše da neko ne može biti nominiran posthumno - dodaje Muzurović.

Živio za svoj grad

Vidović je rođen 1953. godine u Sarajevu. Ubijen je u maju 1992. tokom agresije na BiH kad je, pokušavajući pomoći ranjenim sugrađanima na Dobrinji, zaustavljen na neprijateljskom punktu, gdje mu se izgubio svaki trag.

Potraga za Vidovićevim tijelom trajala je 12 godina. Njegovi posmrti ostaci pokopani su 2004. na groblju Bare.

- Prema izričitoj želji porodice, Keli je pokopan u dresu FK Sarajevo, kluba i grada za koji je živio i stradao - navode “Bordo prijatelji”.

Za prvi tim FK Sarajevo debitirao je 1974. i u devet sezona odigrao 241 susret. Maestralnim igrama u dresu bordo tima zaslužio je i poziv u reprezentaciju bivše Jugoslavije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.