DRAKONSKA KAZNA

FIFA nema milosti: Čelsiju zabrana ulaznih transfera u naredna dva prijelazna roka

Zbog nepravilnosti prilikom transfera mladih igrača

FIFA: Čelsiju zabrana dovođenja igrača u naredna dva prijelazna roka. AFP

Avaz Sport

22.2.2019

Engleski nogometni velikan Čelsi suspendirana je za naredna dva prijelazna roka zbog nepravilnosti prilikom transfera mladih igrača, objavila je FIFA.

Svjetska nogometna asocijacija utvrdila je nepravilnosti u vezi s registracijom mladih igrača od 18 godina. Riječ je o tome kako je Čelsi registrirao mlade igrače u svojoj akademiji. 

Naime, FIFA-ina pravila nalažu da igrači mlađi od 18 ne mogu raditi transfere van svoje zemlje, osim u slučajevima emigracije njihovih roditelja (koja ne smije biti uvjetovana nogometom) ili stanovanja unutar 50 kilometara od granice s klubom u koji prelaze.

"Plavci" se nisu pridržavali pravila te su, također, kažnjeni i s 600.000 švicarskih franaka (528.448 eura), dok će Nogometni savez Engleske (FA) isto platiti kaznu u iznosu od 510.000 (449.181 eura) švicarskih franaka.

Ova zabrana ne sprečava izlazne, već samo ulazne transfere u klub, a također ne važi za ženski i futsal tim Čelsija. Čelsi će, sigurno, uložiti žalbu na ovu odluku FIFA-e. Ukoliko njihova žalba bude odbačena, bit će to veliki udarac za klub.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.