GODIŠNJICE

U Bosanskom Šamcu počele aktivnosti na obilježavanju vrijednog jubileja

Priprema se klupska monografija

Sastanak Organizacionog odbora. Avaz

S. Jr.

23.2.2019

Prvih ljetnih dana FK Borac iz Bosanskog Šamca napunit će stoljeće postojanja. S tim u vezi, formiran je Organizacioni odbor (OO) za obilježavanje vrijednog jubileja.

Borac je jedan od najstarijih sportskih kolektiva u BiH, a na gradskom stadionu u Bosanskom Šamcu skoro 100 godina trči se za loptom. Neke je ona odvela u velike, evropske fudbalske porodice. Borčev fudbaler i trener iz svog doba Veselin Ivković o tome ponosno govori.

- Ja bih izdvojio dvojicu asova. To su Ilija Katić i Srebrenko Repčić. Pronijeli su slavu Borca jer su nastupali za Partizan, odnosno Crvenu zvezdu. Igrali su i za reprezentaciju Jugoslavije, kasnije i u inozemstvu - rekao je Ivković.

Ljubav prema Borcu pisutna je kod svih u Posavini, zato treba jubilej obilježiti na valjan način. OO ima 25 članova, a na čelu je načelnik Bosanskog Šamca Đorđe Milićević.

- Imat ćemo utakmicu veterana Crvene zvezde i domaćeg Borca. Imat ćemo i svečanu akademiju "Crno–bijela večer", prezentaciju monografije za 100. rođendan Borca, ali i turnir mlađih selekcija Borca i klubova iz regije - rekao je Milićević.

Potrebna značajna sredstva

Vrijedni jubilej iziskuje i posebne uvjete i sredstva.

- Osim redovnog granta za Borac, Općina Šamac osigurala je i dodatnih 20.000 maraka za ovaj događaj. Naravno, to nije dovoljno. Očekujemo podršku FS Republike Srpske i FS Bosne i Hercegovine - dodao je Milićević.

Kao najava velikog praznovanja moglo bi biti slavlje koje se planira zbog povratka u Prvu ligu RS. Radi se ozbiljno, zna se šta se hoće.

- Borac je sistem koji ima više od 150 registriranih igrača, ima šest timova, takmiči se u svim ligama, imamo devet trenera. Borac je sačuvao svoju tradiciju, svoju Školu fudbala. Dali smo veliki broj fudbalera koji su nastupali širom svijeta - podvukao je Blagoje Simić, predsjednik Borca.

U gradu gdje se rijeke Sava i Bosna sjedinjuju, sjedinjene su i želje svih da „Crno- bijeli“ budu sve uspješniji.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.