NOGOMET

Bivši srbijanski napadač: Tražili su mi 50 hiljada maraka da igram na SP-u 1998.

Odigrao samo tri utakmice za Jugoslaviju

Bogdanović: Nije otišao na Svjetsko prvenstvo 1998.. Twitter

Avaz Sport

26.2.2019

Bivši srbijanski nogometaš Rade Bogdanović otkrio je Telegrafu da su od njega za mjesto u reprezentaciji tadašnje Jugoslavije čelnici saveza tražili 50 hiljada maraka.

On je odbio takav prijedlog pa nije otišao na Svjetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj.

- Novac mi je tražio jedan novinar čiji je sin išao u školu s pokojnim Batom Bulatovićem, tadašnjim sekretarom reprezentacije. Tražio je 50 hiljada maraka da igram. Nisam htio platiti i onda su odveli drugog igrača na Mundijal, a taj igrač do tada nije ni igrao za reprezentaciju - tvrdi Bogdanović.

Da je kupio mjesto među izabrana 23 igrača Slobodana Santrača, karijera bi mu, vjerovatno, otišla u drugom smjeru.

- Obraz ne dajem. Iza svake riječi stojim. Daš 50 hiljada i napraviš vrhunski ugovor. Tada sam mogao, kad sam odlazio iz Atletiko Madrida, potpisati za Aston Vilu. Menadžer Vile zove u junu Atletiko i šalje avion na aerodrom. Mi na aerodromu, zovu iz Atletika i govore da se vratim jer ne mogu dobiti radnu dozvolu. Imao sam tri nastupa za reprezentaciju, trebalo mi je šest - dodaje nekadašnji igrač Atletiko Madrida.

Na kraju je odigrao samo tri utakmice za Jugoslaviju, a druga strana priče neće se saznati jer su akteri u međuvremenu preminuli. 

Predsjednik FS-a Jugoslavije bio je Miljan Miljanić, a glavni sekretar Bata Bulatović. Preminuo je i selektor Slobodan Santrač.

Na tom Svjetskom prvenstvu Jugoslavija je ispala u osmini finala od Holandije porazom 2:1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.