ŠPANIJA

Murinjo ne bi imao problem s povratkom u Real Madrid

Moguća zamjena za Santijaga Solarija poslije dva poraza od Barcelone

Murinjo: Jedan od najboljih osjećaja u nogometu bio je povratak u Čelsi. Arhiv

Fena

5.3.2019

Portugalski nogometni stručnjak Žoze Murinjo (Jose Mourinho), koji je na klupi Real Madrida bio od 2010. do 2013. godine, dao je u ponedjeljak do znanja da ne bi imao ništa protiv povratka u "Kraljevski klub". 

Ime 56-godišnjeg Portugalca, slobodnog nakon što je u decembru dobio otkaz u Mančester junajtedu, osvanulo je u španskim medijima kao moguća zamjena za Santijaga Solarija poslije dva poraza od Barcelone.

- Vratiti se u klub u kojem sam bio? U klub s pravom strukturom i pravim ambicijama, ne bih imao nikakav problem. Ponos je kada klub u kojem si bio želi da se vratiš raditi ondje. No, zasad mi se to dogodilo s Čelsijem, ne s Real Madridom. Sviđa mi se Španija, no ne biram klub zbog klime. To je klub broj jedan na svijetu, s 13 naslova prvaka Evrope - rekao je Murinjo u razgovoru za medijsku kuću beIN Sports.

- Jedan od mojih najboljih osjećaja u nogometu bio je povratak u Čelsi, kada te ljudi zovu drugi put, znači da znaju kako si dobar. To je sjajan osjećaj - dodao je Portugalac koji je vodio Čelsi od 2004. do 2008. godine pa opet od 2013. do 2016.

Murinjo je s Real Madridom osvojio jedno špansko prvenstvo, kup i superkup. Njegovo ime kao mogućeg kandidata za ponovno preuzimanje klupe Real Madrida pojavilo se nakon što je momčad pod vodstvom Solarija izgubila u subotu kući 0-1 od Barcelone u prvenstvu, čime zaostaje 12 bodova za Kataloncima, i nakon što je u srijedu, također na Santijago Bernabeuu, bila poražena u kupu od Barcelone 0-3.

Novinari su Solarija u ponedjeljak na konferenciji za medije upitali o glasinama oko povratka Murinja.

- Ovaj klub je uvijek imao više kandidata od Džulije Roberts (Julia) - odgovorio je Solari. 

Upitan zatim koga bi ta glumica izabrala između njih dvojice, rekao je: "Dobro pitanje, trebalo bi pitati nju."

Evropski prvak Real Madrid će u utorak pred svojom publikom odigrati povratnu utakmicu osmine finala Lige prvaka protiv Ajaksa nakon što je pobijedio 2-1 u Amsterdamu.

- Pogledate li šta Real Madrid radi u Evropi, u fazi ispadanja, gdje su veliki morski psi... kada počinje pravo takmičenje...to što je napravio ondje u posljednjih pet godina je fantastično - rekao je Murinjo.

- Vratite li se do mog vremena na klupi, to je sedam polufinala u sedam godina. U pet godina četiri finala i četiri pobjede. Apsolutno nevjerovatno - dodao je.

Osvrnuo se zatim na špansko prvenstvo koje je Real Madrid posljednji put osvojio 2017. godine, a prije toga 2012. pod vodstvom Murinja.

- Ali, kada pogledate ono što ja zovem maratonima (prvenstvo) gdje je potrebno biti stabilan, regularan i snažan od avgusta do maja, osvojili su prvenstvo dva puta u posljednjih deset godina. Postoji veliki raskorak između uspjeha u Ligi prvaka i onoga u prvenstvu - rekao je.

Na pitanje što je važnije, prvenstvo ili Liga prvaka, odgovorio je: 

- Pitate li bilo kojeg igrača, reći će vam da je El Dorado Liga prvaka. Bez obzira na to što Real Madrid ne igra dobro, može osvojiti Ligu prvaka. Čak ako i ne uspije u tome, ostat će da ju je osvojio četiri puta u posljednjih sedam godina. Liga prvaka je cilj, san, kada recimo svake godine osvojiš prvenstvo, a ne uspijevaš doći do tog trofeja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.