INTERNACIONALCI

Superliga je dosta kvalitetnija od naše

Piše: Goran ŠUMAR

6.3.2019

Bivši napadač banovićke Budućnosti, Sarajeva i drugih klubova Nermin Haskić (29) u dresu niškog Radničkog briljira u Superligi Srbije, gdje je uvjerljivo najbolji strijelac. Minulog vikenda postigao je het-trik Radniku iz Surdulice (4:1), te je proglašen za najboljeg igrača kola, treći put od početka sezone.

Bolji uvjeti

- Leži mi ova liga. I kada sam iz Sarajeva prvi put došao u Prvu ligu Srbiju, u Voždovac (1. avgust 2012. godine – op. a.), isto sam dobro igrao - rekao je Haskić u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Najbolji napadač Radničkog uporedio je kvalitet Premijer lige BiH i srbijanske Superlige.

- Davno sam otišao iz bh. lige, prije sedam-osam godina, ali mislim da je Superliga dosta kvalitetnija, i igrački, i što se tiče svih drugih aspekata, uvjeta. Ovdje svaka ekipa ima nekoliko kvalitetnih igrača. Također, znamo da je Zvezda ove godine igrala Ligu prvaka, pobijedila jedan Liverpul. Partizan je na kraju iz Evrope ispao od Bešiktaša, a i mi smo se dobro držali sa Makabijem. Kad se tako pogleda, mislim da je Superliga dosta kvalitetnija od naše lige – konstatira Haskić.

Također, u Srbiji se u fudbal ulaže mnogo više novca nego što je to slučaj u BiH, ne samo u Crvenoj zvezdi i Partizanu, nego u svim klubovima elitnog ranga.

- Ovdje je dosta plaćenije. Naprimjer, i ekipe koje nisu među prvih pet-šet na tabeli mogu dosta novca dati igračima. Recimo, ove zime je jedan igrač iz Čukaričkog otišao u Mladost Lučane za godišnju plaću od 100.000 eura. Zaista se dosta ulaže - prenosi najbolji strijelac Superlige Srbije.

Imamo konstantu

Drugoplasirani Radnički danas (18 sati) gostuje trećeplasiranom Partizanu.

- Crno-bijeli su dobro ušli u nastavak sezone, igraju dobro. Međutim, mi imamo konstantu, nismo izgubili od jula (Radnički ove sezone ima samo jedan poraz u Ligi – op. a.). Bit će to dobra utakmica. Mislim da smo mi u boljoj formi, ali i rasterećeniji jer imamo osam bodova prednosti. Partizan je pod većim pritiskom i nadam se da ćemo to iskoristiti, da se bar vratimo kući neporaženi - optimista je Haskić.

Prvoplasirana Zvezda je nedodirljiva.

- Da, ali ovdje se treći dio sezone igra Liga za prvaka i plej-aut, gdje se polovi bodovni saldo. To je malo nezgodno pravilo, koje i ovdje ima dosta protivnika u klubovima. Međutim, mislim da je za navijače ovako zanimljivije – za kraj je rekao najbolji fudbaler Radničkog.


Prioritet završnica Kupa  

Radnički naredne srijede igra četvrtfinale Kupa Srbije protiv Vojvodine.

- Kad je izvučeno da se četvrtfinalna utakmica igra u Nišu (nema revanša – op. a.), kod nas u klubu su počeli da se više koncentriraju na Kup. A u ligi svakako dobro guramo, mislim da bismo trebali ostati drugoplasirani - kaže Haskić i dodaje:

- U svakom slučaju, sada ćemo dati sve na tu četvrfinalnu utakmicu. Ako prođemo u polufinale, gdje se igraju dvije utakmice, možemo proći svakog. A možda izbjegnemo i Zvezdu i Partizan...

16 

golova postigao je Haskić u Superligi Srbije, gdje je drugoplasirani strijelac Rikardo Gomeš (Partizan) sa 13 

26 

utakmica u svim takmičenjima odigrao je Haskić i postigao ukupno 18 golova, a u Superligi Srbije zabilježio je i osam asistencija  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.