NOGOMET

U organizaciji UEFA-e i NSBiH: Počeo seminar o pirotehnici na stadionima

Elvedin Begić otvorio seminar. Nogometni savez BiH

Avaz Sport

6.3.2019

Seminar o pirotehnici na stadionima koji organiziraju UEFA i NSBiH počeo je danas u hotelu „Hills“ na Ilidži.

Seminar je otvorio predsjednik NSBiH Elvedin Begić, koji je, između ostalog, istakao da će Savez slijediti UEFA-inu politiku nulte tolerancije za upotrebu pirotehničkih sredstava na stadionima.

Danas su predstavljeni problemi koji proizilaze iz upotrebe pirotehnike koja na sportskim igralištima može ugroziti zdravlje, pa čak i život bilo kojeg učesnika manifestacije. 

Na seminaru se govorilo i o zakonskim okvirima koji reguliraju ovo pitanje, kao i o strategijama i taktikama sprečavanja upotrebe pirotehnike.

Predsjednik UEFA-inog Komiteta za stadione i sigurnost Mihael Van Prag (Michael Van Praag) o ovom seminaru kaže:

- Želimo da ukažemo na sve opasnosti koje mogu biti prouzrokovane zbog upotrebe pirotehnike, jer sigurno korištenje tih sredstava na tribinama jednostavno nije moguće. Također, nije rješenje u kažnjavanju čitavog sektora zbog upotrebe pirotehnike, već je potrebno pokušati pronaći pojedince koji su direktno odgovorni za njihovu upotrebu, a to je moguće izvesti samo uz koordinaciju s policijom i drugim strukturama koji se bave sigurnosnim pitanjima.

Istaknuto je da navijačima ništa ne oduzimaju, već ukazuju na opasnosti pirotehnike.

Možda u ovom trenutku navijači misle da želimo nešto da im oduzmemo, ali mi nastojimo da ukažemo na opasnosti koje pirotehnika na tribinama može prouzrokovati i za njih same, kao i za one koje ih okružuju. Fudbaleri, zaštitari, sudije, svi su ugroženi. Ukoliko bi i navijači gledali na taj način, možda bismo imali priliku da iskorijenimo ovaj problem i zato moramo konstantno ukazivati na opasnosti od upotrebe pirotehnike - dodao je.

Seminar se završava sutra.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.