NOGOMET

Kraj za Džeku i društvo: Porto nakon produžetaka izbacio Romu iz Lige prvaka

Revanš meč osmine finala najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi

Avaz Sport

6.3.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Porto je u revanš meču osmine finala Lige prvaka savladao Romu rezultatom 3:1 i ostvario plasman u četvrtfinale najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi. 

Nakon loše izvedenog slobodnog udarca Aleksandra Kolarova, Porto je krenuo u kontru, ali je Koronin centaršut ukroćen. U 3. minuti Hesus Korona (Jesus Corona) uhvatio je volej izvan šesnaesterca, ali je udarac bio prejak i lopta je prebacila prečku. U 10. minuti Teles se našao u gol šansi za Porto, ali je iz neposredne blizine pogodio vanjski dio mreže. Tri minute kasnije, Danilo je pokušao iz velike udaljenosti da ugrozi gol Robina Olsena, ali je bio neprecizan.  U 17. minuti domaćini su dugom loptom ka lijevom boku pokušali da ugroze gol Rome, ali je njen stoper Žesus bio na pravom mjestu. Dvije minute kasnije, Roma je pokušala preko Manolasa, koji je uradio lijep lažnjak, ali je time izgubio dosta vremena i njegov šut je bio izblokiran.  U 27. minuti  Manolas je pogriješio i poklonio loptu Maregi koji je pronašao Tikinja i Porto vodi sa 1:0. Nakon primljenog gola, "Vučica" je izborila dva kornera, ali nije uspela ozbiljnije zaprijetiti. U 36. minuti Diego Peroti je sklonio loptu od Militaa, koji je pokosio Perotija i Roma je dobila jedanaesterac. De Rosi je bio precizan s bijele tačke i Roma je izjednačila na 1:1. Do kraja prvog poluvremena nije bilo promjene rezultata. 

U nastavku je Porto zaigrao nešto bolje. U 49. minuti nakon odličnog centaršuta Marege, Tikinjo je glavom pokušao da postigne gol, ali je lopta nakon što se odbila od zemlje otišla preko prečke. U 56. minuti došlo je do koškanja između Edina Džeke i Pepea,te su obojica dobili po žuti karton. U 62. minuti udarac Danila Pereire s ivice šesnaesterca, lako je ukrotio golman Rome, Robin Olsen. Šest minuta kasnije, priliku za Romu imao je Džeko, ali je njegov šut lijevom nogom otišao pored gola. Porto je imao solidnu šansu da postigne pogodak u 70. minutu utakmice, jer su u dobroj poziciji imali slobodan udarac, no promjene rezulata nije bilo.  Minutu kasnije, Džeko je pokušao da izjednači kada je nadskočio Telesa, ali je lopta bila previsoka. U 77. minuti Braimi je pokušao iz peterca, jer se prethodno odlično ubacio po sredini, ali je Olsen bio odlično postavljen. U 83. minuti Otavio je nakon kontre šutriao s oko 16 metara, ali mu je sjajni Olsen odbranio udarac. U 89. minuti Džeko je u kontri prvi došao do lopte, a na nekih 25 metara je postavljen slobodan udarac, pa je Kolarov imao izglednu priliku, ali je pogodio živi zid. Obzirom da je rezultat nakon 90 minuta bio identičan onom iz Rima, otišlo se u produžetke.

U 94. minuti Porto je imao sjajnu priliku kada je nakon odličnog centaršuta Telesa, Marega šutirao, ali je promašio gol. Roma je u 100. minuti uspjela da zaprijeti Portu, ali su defanzivci "Zmajeva" odbili taj napad i promjene rezultata nije bilo. 

U 111. minuti nakon sjajanog napada Rome, Džeko je bio sam ispred Ikera Kasiljasa, ali je šutirao preko gola. Dijamant se minutu kasnije našao u još boljoj šansi. Pokušao je da lobuje Kasiljasa, ali je udarac bio preslab i Pepe je stigao da intervenira. U 113. minuti nakon opasanog napada Porta, sudija Čakir je gledao VAR snimak i dosudio penal za domaći tim. Siguran s bijele tačke bio je Aleks Teles koji je pogodio za 3:1 i veliko slavlje navijača Porta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.