NOGOMET

Čelsi deklasirao Dinamo Kijev, Napoli uvjerljivo savladao Salcburg

"Plavci" opravdali ulogu favorita

Avaz Sport

7.3.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Čelsi je u prvoj utakmici osmine finala Evropske lige deklasirao Dinamo Kijev rezultatom 3:0.

Čelsi je od samog početka meča bio bolji na terenu. U 3. minuti David Zapakosta (Davide Zappacosta) našao se u dobroj šansi, ali mu je sviran ofsajd i lopta je pripala nogometašima Dinamo Kijeva. U 10. minuti Vilijan (Willian) je s velike udaljenosti izveo slobodni udarac, ali je odbrana Dinama dobro reagirala i otklonila opasnost. Odličnu igru "Plavci" su krunisali fantastičnim golom u 18. minuti. Pedro je primio odličan pas i lagano poslao loptu u mrežu za 1:0. Čelsi je nastavio s napadima i nakon postignutog gola. U 21. minuti Pedro se izborio za malo prostora unutar šestnaesterca i uputio brzu loptu po sredini gola, ali je njegov pokušao zaustavio golman gostiju. Čelsi je u potpunosti kontrolirao igru, a novu priliku za "Plavce" imao je Pedro u 35. minuti meča. Dobro se kretao u šesnaestercu, ali mu je golman Dinama odbranio šut. Minutu kasnije, Markos Alonso (Marcos) je bio u šesnaestercu, primio odličan pas i pucao, ali je odbrambeni igrač gostiju klizećim startom blokirao njegov šut. Do kraja prvog dijela nije bilo promjene rezultata i Čelsi je na odmor otišao s minimalnom prednošću. 

I u drugom poluvremenu Čelsi je dominirao terenom. U 54. minuti Pedro je šutirao  s ruba šesnaesterca, ali ravno u golmana Dinamo Kijeva. U 61. minuti gosti su imali priliku iz slobodnjaka, ali je Mikola Šaparenko (Mykola Shaparenko) šutirao veoma loše.  Čelsi je do novog pogotka došao u 65. minuti meča. Vilijan je izveo fantastičan slobodnjak i pogodio preko zida u lijeve rašlje za 2:0. Kako se bližio kraj utakmice gosti su bivali nešto opasniji. U 74. minuti Sergij Sidorčuk (Sergiy Sydorchuk)  je uputio dalekometni udaraca, ali je lopta završila visoko iznad gola. Četiri minute kasnije Markos Alonso je ostao nemarkiran na rubu šesnaesterca nakon centaršut, ali je šutirao odmah pokraj desne stative. Konačnih 3:0 postavio je u 90. minuti Kalum Hadson-Odoi (Callum Hudson-Odoi). 

Napoli je uvjerljivo savladao Salcburg rezultatom 3:0. Napoli je poveo golom Arkadijuša Milika (Arkadiusz) u 10. minuti meča. Na 2:0 u 18. minuti povisio je Fabian Ruiz. U 58. minuti Žerom Žunior Onguene (Jerome Junior) postigao je autogol i postavio konačan rezultat.

Valensija je pobijedila Krasnodar rezulatatom 2:1. Valensija je do pogotka stigla u 12. minuti meča kada je strijelac bio Rodrigo. Isti igrač pogodio u 24. minuti za 2:0. U 63. minuti Viktor Kleson (Claesson) pogodio je mrežu domaćina za konačan rezultat. Revanš mečevi igraju se za sedam dana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.