EKSKLUZIV

Vladimir Petković za "Avaz": Roma je platila zbog grešaka zadnje linije

Madriđani su zakasnili da obnove igrački kadar

Petković: Nije se jednostavno mentalno vratiti na pravi put

Piše: G. Šumar

8.3.2019

Sarajlija Vladimir Petković, koji već pet godina uspješno vodi reprezentaciju Švicarske, u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ komentirao je najzanimljivije utakmice osmine finala Lige prvaka.

Sreća i umor

- Roma je dobro izgledala protiv Porta, ali nisu uspjeli iskoristiti ono što su imali u prvoj i drugoj utakmici. Kad se sve sabere, obje utakmice, bili su bolji, ali i u ovoj rundi takmičenja smo ponovo vidjeli da bolji i finansijski jači klub ne prolaze uvijek - konstatira Petković.

To i jeste draž fudbala.

- U svakom slučaju, to je dobro za fudbal.

Kapiten naše reprezentacije Edin Džeko je u sudijskom vremenu revanša, kod rezultata 2:1, imao dvije lijepe prilike da Rimljanima ovjeri prolaz među osam najboljih, ali...

- Ono su, inače, normalne situacije iz kojih on postiže golove. Međutim, uvijek treba i malo sreće, a sigurno, bio je prisutan i umor. Na kraju, Roma je platila ne samo zbog tih promašaja nego i grešaka u zadnjoj liniji.

Šta se dešava s Realom, kojeg je u utorak deklasirao – 4:1, Ajaks na Bernabeuu i izbacio iz Evrope?

- To je vjerovatno kraj jednog ciklusa. Madriđani su malo zakasnili da obnove igrački kadar, da angažuju nove snage. Sve im se vratilo u nezgodnom trenutku, ne sjećam se kada su posljednji put, u ovo vrijeme, ostali bez mogućnosti da dođu do bar jedne titule. Praktično, što se tiče trofeja, Real je završio sezonu, ostalo im je samo da se bore za drugo mjesto u Španiji, što je poražavajuće za jedan takav klub.

Je li na posljednje rezultate Reala utjecalo i posljednje Svjetsko prvenstvo u Rusiji, s obzirom na to da su igrači spojili dvije naporne sezone – bez odmora?

- Ne vjerujem, pogotovo kod njih. Mundijal 2018 je mogao imati utjecaj na početku sezone, ali u ovom periodu sigurno ne, jer sada do izražaja dolazi kvalitet, i individualni i ekipni. Također, dosta toga sada odlučuje i glava. Kad se uđe u jedan ritam, pozitivan ili negativan, u ovim utakmicama je to najčešće odlučujuće. Poslije izgubljenih derbija s Barcelonom, Real je ušao u jedan izrazito negativan ritam, a nije se jednostavno mentalno vratiti na pravi put.

Izgubljen ritam

Kako ste vidjeli prvu utakmicu Atletiko – Juventus (2:0), odnosno ima li „Stara dama“ šanse u Torinu?

- Juve je u posljednje vrijeme izgubio ritam. Međutim, i u takvom stanju im ne smeta da pobjeđuju u Italiji, gdje su dominantni, dok se za pobjedu protiv Atletika mora dati i nešto više. Ne samo tehničko-taktički, nego se mora biti i na fizičkom nivou i s agresivnošću. To će biti ključ i u Torinu, odnosno da li će uspjeti da nametnu svoj ritam koji moraju podići na viši nivo. Juve još ima šansi da ostane u Evropi, ne previše, ali ima.

Pad ekipne forme Juventusa poklopio se s povredom Miralema Pjanića.

- Ima tu svega pomalo. Kad dođe jedan negativan rezultat, pa onda i drugi, odmah počinje polemika. Počinje se pričati i o treneru i o vrhunskim igračima - da li su oni zaista pravi. To je normalan tok, a jačina kluba se i ogleda u tome da se dignu iz te negativne situacije. Tu je pogotovo uvijek bio jak Juventus, iz svake negativne situacije se digne i bude još bolji.

Znači, Vi i dalje vjerujete da „Stara dama“ može ostati u Evropi.

- Mislim da imaju šanse, ali je favorit u ovom trenutku Atletiko.

Priznanje iz Hadžića

Vladimir Petković prije dva dana na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići dobio je posebno priznanje za razvoj sporta. Prve nogometne korake Petković je napravio u FK Radnik iz Hadžića, a njegov otac Ivica, koji je umjesto njega primio ovo priznanje, s ekipom Radnika osvojio je najveći uspjeh u historiji kluba, plasiravši se u Drugu ligu - Jug u bivšoj Jugoslaviji.

U pisanoj poruci Petković je zahvalio na ovom priznanje, koje će mu biti, kako je rekao, među najdražim, jer dolazi iz sredine gdje je počeo svoj prve nogometne korake.

Novac ne odlučuje

Da li je i Vas iznenadilo ispadanje PSG-a od Junajteda, nakon uvjerljive prednosti ostvarene u gostima (0:2 – 1:3)?

- Novac ne odlučuje rezultat. Također, PSG je bio previše siguran nakon prve utakmice. S druge strane, Junajted je nako promjene trenera – Murinja, puno jači i sigurniji. A na kraju revanša su imali i malo sreće, analizira Petković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.