SADA JE SVE JASNO

UEFA objasnila odluke oko VAR-a koje su odlučile mečeve u Parizu, Portu i Madridu

Evropska nogometna asocijacija izdala saopćenje

Liga prvaka: Penal za Mančester junajted. UEFA

Avaz Sport

8.3.2019

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) objasnila je sve sudijske odluke donijete upotrebom video-tehnologije, a koje su utjecale na ishode revanš mečeva osmine finala Lige prvaka.

U izvještaju UEFA-e sa meča PSG - Mančester junajted, koji je izazvao i najviše polemike zbog dosuđenog penala za goste u 91. minutu, navodi se da sudija Damir Skomina nije vidio situaciju kada je lopta pogodila u ruku Kimpebea, te da je to bila njegova greška. Odluka da pokaže na bijelu tačku bila je ispravna. 

VAR je nakon pregledanja svih dostupnih uglova predložio sudiji da provjeri indident koji se dogodio u kaznenom prostoru. S obzirom da sudija nije prepoznao incident tokom igre, preduzeto je pregledanje snimka na terenu.  Nakon što je snimak pregledan, sudija je utvrdio da daljina koju je lopta prešla nije bila kratka i da ishod nije mogao biti nepredvidljiv. Ruka defanzivca nije bila blizu tijela, što je njegovo tijelo učinilo većim, pa je lopta zaustavljena na putu ka golu. Sudija je zbog toga dosudio penal. Sve donesene odluke su u skladu sa VAR protokolom -  navodi se u saopćenju UEFA-e.

Kada je u pitanju penal za Porto, koji je takođe odlučio dvomeč sa Romom, UEFA je navela da je sudija Čunejt Čakir (Cuneyt Cakir) također pogriješio što incident nije vidio tokom meča, već je dobio signal iz VAR sobe.

I Roma je tražila penal u posljednjim trenucima meča, ali Čakir nije ni pregledao snimak, jer je iz VAR sobe dobio informacije, nakon detaljnog pregleda iz raznih uglova, da nema dokaza da je napravljen faul Marege nad Šikom. 

Što se tiče meča Real - Ajaks i sporne situacije uoči trećeg gola gostiju, VAR je zaključio da nema čvrstog dokaza da je lopta napustila igru i izašla u aut, prije nego što je akcija nastavljena, pa završena pogotkom Dušana Tadića.

- VAR nije mogao da pruži jasan uvid u to da li je lopta skroz prešla liniju i bila van igre. Analizirani su svi uglovi, nema zadovoljavajućeg snimka, dok je u najboljoj poziciji bio pomoćni sudija koji je bio blizu lopte i sigurno najbolje mogao da vidi. On je bio vrlo siguran da je lopta dijelom bila u terenu, pa je glavni arbitar ispravno postupio što je priznao gol - stoji u objašnjenju iz Niona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.