HRVATSKA Roditelji i sestra prvi put nakon njegove smrti došli na Poljud

Ime umrlog mladog nogometaša ugradit će u tematski park: Mirza, tiću bili, sad si gori, za Hajduk se moli

Uručen treći dres Hajduka s utkanim imenom

Avaz.ba

Sjećate se priče o Mirzi Topaliću, malenom nogometašu iz Sarajeva koji je igrao za Hajduk sve dok u desetoj godini nije izgubio bitku sa zloćudnom bolešću? 

Ta je priča toliko potresla sve navijače Hajduka da je Udruženje "Bilo srce" sakupilo novac i upisala Mirzino ime na treći Hajdukov dres. Otad je prošlo skoro dvije godine, mnogi su već i zaboravili na malenog Mirzu, ali ne i navijači Hajduka, u čijim srcima on i dalje živi. 

Zbog toga su i pokrenuli akciju i prikupili 7.500 kuna (1978 KM) kako bi Mirzino ime zauvijek ostalo upisano u tematski park koji će u sklopu akcije Udruženja ''Naš Hajduk za sva vrimena" biti izgrađen ispred zapadne tribine Poljuda.

- Malo je vremena bilo potrebno da se ideja rođena na članskom forumu NH realizira u stvarnosti. Naime, nakon inicijalnog prijedloga korisnika foruma da zajedno prikupe iznos, vrlo brzo je odlučeno da se u tematski park na Poljudu "Za sva vrimena" upiše ime Mirze Topalića. U samo nekoliko dana prikupljen je potreban iznos - kazali su iz Udruženja ''Naš Hajduk'', koji najavljuju slične akcije i u budućnosti, piše 24sata.hr.

Priču o malenom Mirzi objavili smo u julu prošle godine, kad su njegovi roditelji i sestra prvi put nakon njegove smrti došli na Poljud, gdje im je uručen treći dres Hajduka na kome je bilo utkano i Mirzino ime.

  • Mirzini roditelji na Poljudu

    Mirzini roditelji na Poljudu


- Evo, ovdje su sobe u kojima smo spavali, tamo preko je restoran, trofejna dvorana, a evo i mjesta na kome se Mirza posljednji put slikao na Poljudu - tumačio je Samir Topalić supruzi Mahiri i kćerki Sari, koje su prvi put od smrti sina i brata Mirze došle obići Poljud, prošetali hodnicima, popeli se na tribine s dresom na kojem je među brojnim imenima i ime njihovog Mirze.

Priča o malom Mirzi Topaliću svakome je stegla srce i natjerala suze na oči jer riječ je o desetogodišnjem dječaku iz Sarajeva čiji su talent primijetili Hajdukovi treneri, pozvali ga da im se priključi i on je u više navrata dolazio na Poljudu kako bi trenirao, igrao turnire... I toliko se zbližio sa saigračima da je vrlo brzo postao omiljen u svlačionici.

Ali, kako sudbina ne bira, tako se Mirza, nažalost, razbolio. Temperature, glavobolje, nesvjestice bile su njegova svakodnevica, sve dok mu nije dijagnosticirana zloćudna bolest. Hajduk je pomogao koliko je mogao, organizirao pregled i hitnu operaciju kod dr. Paladina, saigrači i treneri su ga obilazili kad god bi dolazili u Sarajevo, nosili bi transparente s njegovim imenom, ali Mirzi nije bilo spasa.

- Bog je tako htio. Kao da je znao da će tako kratko živjeti, pa je toliko toga i prošao. I putovanja, i turnira, i nogometa - kazala je Mirzina majka Mahira, koja je na zapešću tetovirala sinovo ime.

  • Slika dresa

    Slika dresa


Mirza je preminuo u decembru 2016. godine, a porodica Topalić čekala je da izađe treći Hajdukov dres s imenima navijača da bi došli u Split i preuzela dres koji im je poklonio trener Vinko Bego, koji je vodio Mirzinu generaciju.

- Svaka im čast, ne znam kako da im se odužim. Mi smo iz Sarajeva i ne želimo sad "folirati" da smo cijeli život navijači Hajduka, kad nismo, ali vjerujte da se Mirza, čim je prvi put stao na Poljud, zaljubio u Hajduk, a i svi mi s njim. Zato smo se odmah i učlanili u klub koji je naš sin toliko volio - otkrio je Samir Topalić.

A Mirza je živio za nogomet, za njega je lopta bila sve, i jedva je čekao odlazak u Split.

- Ja bih ga doveo, spavali smo na stadionu ili odlazili okolo po turnirima. Na jednom turniru je dobio temperaturu, pao je u nesvijest, kasnije su pretrage pokazale neku sjenu na mozgu. Sumnjalo se u sve i svašta, ali tek je u Zagrebu dr. Paladino postavio pravu dijagnozu i hitno ga operirao. Nažalost, nije mogao izvaditi cijeli tumor, nego samo dio, Mirza je morao i na hemoterapije - drhtavim glasom prisjeća se Samir, a na njegove riječi nadovezuje se riječi supruga.

  • Mirza je preminuo u decembru 2016. godine

    Mirza je preminuo u decembru 2016. godine


Zajedno su prošli pakao, zajedno se tješe i pokušavaju živjeti bez Mirze, za Saru, koja im je danas cijeli svijet.

- Nažalost, nije mu bilo spasa, borio se dvije godine, iako mu nisu davali ni šest mjeseci života. Takav je bio naš Mirza, borac, živio je 100 na sat, kao da je znao da će kratko biti s nama. To dijete nikad nije bilo bolesno, nikad nije bio kod zubara, ni zdravstveni karton nije mu nikad trebao. I onda kao grom iz vedra neba - kazala je majka.

Topaliću su u Split došli prvi put nakon ljeta 2014., posljednjeg ljeta koje su proveli s Mirzom.

- Mirza je obožavao Split, i to ljeto družio se sa saigračima, na Bačvicama su igrali picigin, kupali se. Kad je bolest već uznapredovala, u jedom od rijetkih trenutaka kad se probudio iz kome, nasmijao mi se i upitao me: "Tata, kad ćemo opet u Split?" Evo, mi smo, nažalost, sada došli bez njega. Ali za njega. Osjećao sam da moramo reći hvala svim ovim dragim ljudima za sve što su napravili za mog sina. Prije svega, njegovom treneru Vinku Begi, "Bilom srcu"... Došli smo i po taj dres na kome je i Mirzino ime među imenima navijača, da ga zauvijek čuvamo kao uspomenu. Iskoristili smo i priliku i učlanili se u klub koji je naš Mirza toliko volio. Dres će na posebno mjesto, uz Mirzinu fotografiju s terena u dresu Hajduka, a mi ćemo se nadati nekom novom susretu, na nekom boljem mjestu... Ovdje ljudi kažu da Hajduk živi vječno, što im mi od srca želimo, a naš Mirza će u našim srcima, također, vječno živjeti - zaključio je Samir Topalić.

Od Mirze su se oprostili i navijači Hajduka transparentom na kojem je pisalo "Mirza, tiću bili, sad si gori, za Hajduk se moli."

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na