ENGLESKA

Arsenal u ljepotici sezone pobijedio Mančester junajted i preskočio "Crvene đavole" na tabeli

"Topnici" slavili u važnom meču

Engleska: Arsenal savladao Mančester junajted. AFP

Avaz Sport

10.3.2019

U posljednjem duelu 30. kola engleske Premijer lige Arsenal je u velikom derbiju i ljepotici sezone savladao Mančester junajted rezultatom 2:0.

Arsenal je na početku meča odmah zaprijetio. U 2. minuti Sead Kolašinac je odlično ubacio s lijeve strane u srce peterca, ali je Lakazet (Lacazette) zamalo zakasnio i nije bilo promjene rezultata. Dvije minute kasnije Obamejang (Aubameyang) je pokušao spektakularno zabiti makazicama, ali je njegov pokušaj završio daleko preko gola. U 8. minuti ponovo je pokušao Obamejang. Šutirao je iz voleja s više od 20 metara, ali su gosti imali sreće jer je njegov udarac završio pred gola. Samo minutu kasnije, gosti su imali veliku priliku. Nakon ubačaja s lijeve strane Lukaku je s nekoliko metara šutirao i pogodio prečku. Arsenal je u vodstvo došao u 12. minuti kada je Granit Džaka (Granit Xhaka) lijevom nogom šutirao s oko 25 metara, a golman "Crvenih đavola" De Hea (De Gea) katastrofalno procjenio situaciju i bacio se u desnu stranu, i lopta je završila u mreži za 1:0. 

Junajted se nije predavao, a u 19. minuti Fred je s više od 20 metara dočekao loptu i pokušao pogoditit donji desni ugao, ali je pogodio stativu. I u nastavku smo gledali veoma dobar nogomet. U 24. minuti  Lakazet je šutirao, a Smoling je u posljednji trenutak tijelom blokirao njegov pokušaj. Četiri minute kasnije Lukaku je ubacio na drugu lijevu stativu za Rašforda (Rashford), ali on malo zakasnio i propustio pogoditi za izjednačenje. U 36. minuti Lukaku je sjajno prošao između dva igrača Arsenala, potom krenuo u lijevu stranu kako bi prošao i golmana Lenoa, ali je mu je Nijemac ušao u šut i spasio nakratko Arsenal, a potom se lopta opet odbila do napadača Junajteda koji je poslao daleko od gola. U samom finišu prvog poluvremena Rašford je nakon povratne lopte na desetak metara pokušao šutirati, ali mu je Džaka sjajno uklizao i spriječio udarac, te se tako na odmor otišlo s minimalnim vodstvom Arsenala.

U 47. minuti Lukaku je dobio odličnu loptu, ali je Leno istrčao i prekinuo pas prema belgijskom napadaču. Tri minute kasnije Rašford je majstorski kroz odbranu Arsenala pronašao usamljenog Lukakua u petercu, a njegov udarac uspio obraniti fantastični Leno. U 59. minuti Rašford je ovaj put pokušao iz slobodnog udarca s 20 metara, ali je njegov udarac završio daleko od lijeve stative Arsenalovog gola. U 66. minuti Arselan je zaprijetio preko Džake, ali je njegov udarac s ruba šesnaesterca, otišao pored gola. Tri minute kasnije Arsenal je udvostručio prednost golom Obamejanga iz penala. Napadač Arsenala je šutirao po sredini, De Hea se bacio u svoju lijevu stranu bilo je to velikih 2:0 za domaćine. U 71. minuti Lakazet je imao zicer, ali je šutirao pored gola. Do kraja meča nije bilo većih uzbuđenja, Arsenal je sigurno čuvao prednost, i na kraju zasluženo slavio važnu pobjedu u borbi za plasman u Ligu prvaka. 

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.