NOGOMET

Liverpul u Minhenu nadigrao Bajern i izborio četvrtfinale Lige prvaka

Žrijeb parova u petak

Avaz Sport

13.3.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Nogometaši Liverpula savladali su u gostima Bajern Minhen rezultatom 3:1 te izborili plasman u četvrtfinale Lige prvaka.

Prvi na utakmici zaprijetio je Bajern. Humels (Hummels) je dugom loptom probio odbranu "Redsa", tražio je Gnabrija (Gnabry), ali je golman Liverpula Alison (Alisson) bio brži. U 10. minuti dupli pas odigrali su Levandovski (Lewandowski) i Gnabri, a onda je u nastavku akcije Firmino nespretno vratio loptu u sredinu, ravno na udarac Alkantare (Alcantare), ali je nje šut s 18 metara otišao preko gola. U 12. minuti Virgil Van Dajk (Dijk) je u opasnoj situaciji na pet metara srušio Levandovskog, ali sudija Orsato nije svirao penal za domaće. U 25. minuti Firmino je probao udarcem s 18 metara, ali je lopta otišla pored gola. Liverpul je do vodstva došao u 26. minuti kada je Mane je izbacio Rafinju (Rafinha) i Nojera (Neuer) postigao krasan pogotak za vodstvo "Redsa".  U 34. minuti Mane je lijepo dodao Robertsonu, a Škot je snažno šutirao s desetak metara malo iskosa u prvi ugalo, no Nojer mu je odbranio. 

Bajern je do izjednačenja došao u 39. minuti autogolom Žoela Matipa (Joel). Gnabri je napravio 80 posto svega. Probio je stranu, desnu, ubacio na pet metara, a Matip je pokušao spasiti ispred Levandovskog, ali je bio nespretan i zatresao je svoju mrežu za 1:1. Nakon gola njemački tim nastavio je s napadima. Nakon prekršaja na Hamesu (James), Alaba je šutirao iz slobodnjaka s 30 metara, ali ravno u ruke Alisona. U finišu prvog dijela veliku šansu za domaćine nije iskoristio Levandovski. Poljak je bio sam pred Alisonom, ipak neodlučan, samo je "bocnuo" loptu pored Brazilca i ona se otkrotrljala pored stative, te se na odmor otišlo pri rezultatu 1:1. 

U 50. minuti Salah je dugo vukao loptu, čekao je da mu se saigrači otvore, a kako ga obrana Bajerna nije napala, Egipćanin je šutirao s 16 metara, ali mu je čuvar mreže njemačkog tima odlično odbranio. U 58. minuti Rafinja je tražio dugom loptom Levandovskog, Poljak je bio na lopti, ali je Matip znalački očistio. U 61. minti veliku priliku propustio je domaći tim kada je Gnabri probio desnu stranu, oštro ubacio, lopta je prošla sve, pa i Levandovskog.  Liverpul je novi gol postigao u 69. minuti kada je Van Dajk  nadskočio cijelu obranu Bajerna i matirao Nojera za 2:1. U 76. minuti veliku priliku za engleski tim propustio je Salah, pošto je bio previše sebičan, pa su odbrana Bajerna i Nojer uspjeli otkloniti opasnost. Liverpul je do kraja meča postigao još jedan gol. U 85. minuti Sadio Mane je pogodio nakon fantastičnog ubačaja Salaha i potvrdio prolaz "Redsa" u četvrtfinale Lige prvaka.

Podsjećamo, prolaz u četvrtfinale osim Liverpula osigurali su Mančester siti, Juventus, Mančester junajted, Totenhem, Ajaks, Porto i Barcelona. Žrijeb parova četvrtfinala Lige prvaka održat će se 15. marta u Nionu i bit će promijenjen u odnosu na prethodne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.