ODBIJENICA

FIFA dobila "šamarčinu" od evropskih klubova: Infantino i Boban suočeni s bojkotom

Najjači timovi Starog kontinenta zauzeli jasan stav

Infantino i Boban: Morat će odustati od ideje. EXPA/PIXSELL

Tportal.hr

15.3.2019

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) dobila je ideju da stvori dva nova takmičenja, ali od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa. Težak je to udarac za prvog čovjeka FIFA-e Đanija Infantina (Gianni Infantino), kojem je jedan od najbližih saradnika Zvonimir Boban.

Prvom čovjeku FIFA-e na pamet je sinulo da krene u realizaciju novih takmičenja - Svjetske lige nacija po uzoru na ovu od UEFA-e u Evropi te Svjetskog klupskog nogometnog prvenstva, a u koja bi tajni investitori uložili milijarde eura.

No, Infantino je prvo morao odustati od globalne Lige nacija, jer je kalendar za utakmice reprezentacija prenatrpan i jednostavno nije bilo prostora.

Novi udarac stigao je prije ovog petka, kada se održava FIFA-ino vijeće, na kojem se trebalo razgovarati o novom formatu SP-a za klubove, a onda bi se to predložilo na FIFA-inom kongresu u junu. Na tom turniru nastupile bi čak 24 ekipe, a premijerno izdanje bilo bi 2021.

No, UEFA i FIFA su već dobile odbijenicu od klubova, odnosno Evropske nogometne organizacije (ECA), kojoj je na čelu Andrea Anjeli (Agnelli), inače predsjednik Juventusa.

Pismo je potpisalo 15 vrhunskih klubova, među kojima Mančester junajted, Barcelona, Ajaks i koji su zauzeli jasan stav da se u ovom trenutku protive bilo kakvoj promjeni SP-a klubova i da niti jedan klub iz ECA-e neće na njemu sudjelovati.

ECA predstavlja 232 evropska kluba, uključujući sve najjače timove Starog kontinenta od kojih se očekuje da bi izborili nastup na SP-u klubova, a ta organizacija je poručila i da se odluka o novim takmičenjima može donijeti tek zajedničkim dogovorom i to ne prije 2024. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.