ZVANIČNO

FIFA od 2021. godine organizira Svjetsko klupsko prvenstvo s 24 predstavnika

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin jedini glasao protiv prijedloga

Infantino: Izuzetno sretan što je Vijeće FIFA-e podržalo njegov plan. AFP

Avaz Sport

15.3.2019

U Majamiju je završen sastanak Vijeća Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) na kojem je donesena odluka o  proširenja Svjetskog klupskog prvenstva. Odluka je donesena uprkos žalbi evropskih nogometnih velikana, koji su bili su protiv promjene formata zbog činjenice da igrači ne bi imali dovoljno vremena za odmor.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je bio jedini koji je glasao protiv proširenja Svjetskog kupskog prvenstva, dok je ostalih pet konfederacija FIFA-e glasalo za ovaj prijedlog.  Tako će na SP-u za klubove od 2021. godine nastupati 24 kluba. 

Prvo izdanje novog Svjetskog klupskog prvenstva  bit će održano između 17. i 4. jula 2021. godine, a učestvovat će prvaci Lige prvaka i Evropske lige u posljednje četiri sezone (osam timova, među kojima su tamo već Real Madrid i Atletiko kao pobjednici Lige prvaka i Evropske lige prošle godine). 

Južna Amerika bi osigurala šest timova, dok bi Afrika, Azija i CONCACAF imale po tri, a Okeanija jednog predstavnika. 

Ako je ista ekipa prvak više puta u toku četiri godine svakog perioda, zamijenit će je sljedeći rangirani u rangiranju svake kontinentalne konfederacije. 

Igralo bi se u formatu sa osam grupa od tri tima u kojima će osam pobjednika ići u četvrtfinale.

FIFA procenjuje da novi turnir može da ostvari prihode za skoro milijardu eura i ima glavnog sponzora: japansku banku "SoftBank".

Predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni Infantino) bio je izuzetno sretan nakon što je Vijeće FIFA-e podržalo njegov plan.

- Sada će svijet vidjeti pravo Svjetsko klupsko prvenstvo, gdje će navijači vidjeti kako se najbolje ekipe svijeta takmiče da budu okrunjene pravim svjetskim prvacima - kazao je Infantino.

Prvi čovjek FIFA-e nije zabrinut zbog postavljanja novog Svjetskog klupskog prvenstva bez učešća ikakvih elitnih evropskih klubova.

- Nadamo se da će sve najbolje ekipe sudjelovati i imali smo vrlo pozitivne razgovore s UEFA-om. No, naša je odgovornost donijeti odluku jer se moramo baviti organizacijskim pitanjima - rekao je Infantino.

Vijeće FIFA-e također je odlučilo da je "moguće" proširiti Svjetski prvenstvo u Kataru 2022. godine s 32 na 48 timova.  

Svjetsko nogometno tijelo glasalo je za proširenje Svjetskog prvenstva koje bi se trebalo održati 2026. godine u Kanadi, Meksiku i SAD na 48 reprezentacija. 

Vijeće će sada raspravljati o mogućim dodatnim domaćinima u Kataru, a konačna odluka bit će donesena na kongresu FIFA u Parizu u junu.

- Ako se to dogodi, fantastično. Ako se to ne dogodi, fantastično je i to -  rekao je Infantino.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.