REPREZENTATIVCI

Samir Memišević za "Avaz": U aprilu odluka o nastavku karijere

Groningen mi nudi novi ugovor, ali moja želja je da promijenim sredinu, kaže odlični defanzivac “Zmajeva”

Memišević: Ponosan što će ponovo biti u bh. timu

G. ŠUMAR

16.3.2019

Samir Memišević i u nastavku sezone igra u vrhunskoj formi, pa nije iznenađenje što se odlični defanzivac holandskog Groningena ponovo našao na spisku selektora Roberta Prosinečkog.

Tako će 25-godišnji Memišević biti u konkurenciji za nastup na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv Armenije na Grbavici (23. mart) i Grčke na zeničkom Bilinom polju (26. mart).

Borba za Evropu

- Iskreno, očekivao sam da ću biti i u prvom rosteru selektora Prosinečkog. Međutim, kada sam se već bio pomirio s tim da neću biti pozvan, naknadni poziv me je svakako iznenadio - rekao je Memišević u razgovoru za “Dnevni avaz”, naglasivši da je ponosan i sretan što je opet među “Zmajevima”.

- Moj tim u nastavku sezone igra bolje, samim tim i ja, tako da sam očekivao poziv u reprezentaciju.

Naravno, poštujem svaku odluku selektora, sad sam opet tu, tako da je to super stvar - dodaje Memišević.

Groningen je u drugom dijelu sezone pobjegao iz opasne zone, tako da je sada bliže gornjem nego donjem dijelu tabele holandskog šampionata.

- Na početku sezone smo igrali malo lošije jer smo imali mladu, neiskusnu ekipu. Međutim, na kraju prve, a posebno u drugoj polusezoni smo sve to popravili.

Sad smo u veoma dobroj poziciji, ispred nas je veoma bitna domaća utakmica protiv Den Haga koja nam, u slučaju pobjede, može omogućiti borbu za izlazak u Evropu.

Mala je bodovna razlika između mnogo timova, a mi smo u posljednjih osam utakmica ostvarili pet pobjeda, dva remija i samo jedan poraz od PSV-a.

U veoma dobroj smo formi, nismo poraženi posljednjih šest-sedam utakmica, tako da smo stvarno napravili veliki posao - konstatira stameni bh. defanzivac.

Memišević je ove sezone odigrao 25 od ukupno 26 utakmica Groningena, te kao defanzivac postigao tri gola. Najbolji je ocijenjeni igrač kluba iz Groningena, a često je i u timu kola.

- Propustio sam samo jednu utakmicu zbog problema s povredom koljena. Na terenu sam bio sve moguće minute (ukupno 2.250 minuta), tako da sam zadovoljan trenutnom formom. Igrao sam na poziciji stopera i zadnjeg veznog.

Učinit ću sve da i u nastavku sezone zadržim ovaj nivo forme. A ostalo ćemo vidjeti - komentira Memišević, kojem na kraju sezone istječe ugovor s Groningenom.

Otići ili ostati

Nije tajna da je već duže vrijeme na listi želja škotskog Seltika, kao i njemačkog Šalkea, ali već dugo pregovara i s Groningenom o potpisivanju novog ugovora.

- Oni su prvo željeli da pod hitno produžim ugovor na tri godine, a potom i na godinu. Međutim, moja želja je da promijenim sredinu i odem još jedan korak naprijed. Vidjet ćemo šta će biti, ponuda svakako ima, ali ne bih još ulazio u detalje jer sam i dalje igrač Groningena - kaže Memišević.

Objašnjava da mu je lijepo u Groningenu i da ima dobar status u klubu.

- Zamjenik sam kapitena, što je za mene velika stvar, ali više detalja bit će poznato početkom aprila. Ne bi bilo fer prema mom sadašnjem klubu da sad pričam o nekim drugim ponudama. Vidjet ćemo šta će biti dalje, do početka aprila će se znati mnogo toga - tajanstven je Memišević, koji je nekada igrao za živinički Slaven, tuzlansku Slobodu, beogradski Teleoptik....

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.