STRUČNJACI

Imao je čudnu narav kad popije koju više

Arogantni perfekcionist koji kada se pričalo o fudbalu jednostavno nikome nije dao ispred sebe

Van Gal: Prestao vjerovati u Boga kada mu je umrla prva supruga

F. I.

18.3.2019

Holanđanin Luis van Gal (Van Gaal, 68) bio je sve samo ne običan fudbalski trener. Bio je prije svega perfekcionist, ali i egomanijak, dominantan, pa i arogantan, kada se pričalo o fudbalu jednostavno nikome nije dao ispred sebe.

Međutim, nešto mu se ne može osporiti. Stvorio je jedan sjajni Ajaks sa početka devedesetih godina prošlog vijeka, znao je u vatru baciti mlađe. Sjetimo se Andresa Inijeste (Iniesta) i Čavija (Xavi) u Barceloni, Tomasa Milera (Thomas Muller) i Tonija Kros (Kroos) u Bajernu...

Obećanje supruzi

Nije bio trener koji koristi gotovi proizvod, tražio je i volio stvarati igrače. Zanimljivo, prije dvije godine je nagovijestio svoj odlazak koji je ozvaničen prošle sedmice.

- Mislio sam da ću samo uzeti pauzu, da će to biti odmor, a onda sam pomislio da se ipak više neću vratiti – kazao je Van Gal i dodao:

- Završio sam s ovim poslom. Moja supruga je već u penziji 22 godine, da bi uvijek mogla biti sa mnom. Obećao sam joj da ću se povući kada napunim 55 godina. Ne mogu dalje. Kao što moji igrači imaju pravo biti sa mnom, isto vrijedi i za moju suprugu. Presretna je zbog ove odluke.

Neko će reći normalan potez, ali oni koji bolje poznaju ovog stručnjaka znaju kako je njegov odnos baš sa suprugom Trus s kojom je u braku od 2007. godine, često bio na rubu.

U prevodu, mi bismo rekli “ Imao je čudnu narav kad popije koju više”. Upravo tada bi bila na udaru supruga koji je često zna ponižavati u društvu.

- Način na koji je tretirao Trus u društvu nije bio nimalo kavalirski i ponekad je bio ponižavajući. U društvu svojih prijatelja i poznanika, Luis je dao komentare koji bi bili temelj za rastavu u devet od deset brakova, napisao je Hugo Borst u knjizi “O, Luis: U potrazi za Luisom van Galom”.

Trus je druga supruga Holanđanina. Njegova prva životna partnerica bila je Fernanda, preminula od karcinoma 1994. godine, kada je Van Gal bio na vrhuncu karijere.

Bio je na vrhuncu ali i na raskrsnici. Kasnije će objasniti.

- Kada sam izgubio Fernandu prestao sam vjerovati u Boga, jer on nije poštovao moju suprugu kao ljudsko biće. Nije joj pomogao u njenoj patnji.

Odmah sam ponudio ostavku u Ajaksu, želio sam biti uz svoje kćerke, ali one su rekle kako njihova želja, a to bi bila i želja njihove majke da se vratim u klub – izjavio je Van Gal.

Totalno nastrano

Godinu kasnije sa Ajaksom je postao prvak Evrope. Kada je preuzimao holandskog velikana prilikom potpisa ugovora je rekao:

- Čestitam vam što ste potpisali najboljeg trenera svijeta.

Kasnije je otišao u Barcelonu. U Kataloniji je slavnog Brazilca Rivalda poslao na klupu, a bio je u stalnom sukobu sa sunarodnjakom Johanom Krojfom (Cruyffom).

U Bajernu je trenirao strogoću na, opet zemljaku, Marku van Bomelu (Van Bommel) kojem je uzeo kapitensku traku i naravno poslao ga na klupu. Italijana Luku Tonija (Luca) poslao je u drugu ekipu njemačkog velikana.

- Sve mu je bilo ravno zato što je imao m..a, čime se stalno dičio.Jednom prilikom to nam je doslovno i pokazao skinuvši hlače. Nikada nisam nešto tako doživio, bilo je totalno nastrano, sjeća se Toni.

Pročitajte, možda naučite

U trenutku kada je vodio Bajern (2010. godine), Van Gal je napisao knjigu “Biografija i vizija” za koju je predgovor napisao predsjednik minhenkosg kluba Uli Henes (Hoeness).

Promocija knjige se nekako poklopila sa najgorim startom sezone za Bajern u historiji. Na promociji je Van Gal mrtav hladan poklonio knjigu vodećim ljudima svjetskog velikana uz riječi:

- Pročitajte je, možda nešto naučite!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.