KVALIFIKACIJE

Vinko Marinović u Zenici počeo pripreme mlade selekcije pred meč s Moldavijom

FENA

Fena

19.3.2019

Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine (U-21) okupila se danas u Trening centru u Zenici, gdje će se spremati za prvu utakmicu u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine koju u utorak, 26. marta, na Grbavici u Sarajevu igra protiv selekcije Moldavije. 

Selektor Vinko Marinović u svom prvom obraćanju novinarima izrazio je zadovoljstvo zdravstvenim biltenom te činjenicom da će moći računati na sve igrače koje je pozvao za ovu utakmicu.

- Očekujemo još dvojicu igrača, Ermedina Demirovića i Suana Bešića, koji imaju takve avionske letove, ali mislim da bismo do večeras svi trebali biti kompletni - kazao je Marinović, koji upravo sa svojim stručnim štabom odrađuje prvi, uvodni trening.

- Sutra i prekosutra ćemo krenuti s radom koji nam je potreban za ovu utakmicu. Ovdje ćemo raditi do nedjelje, kada se selimo u Sarajevu. Još jedan trening imat ćemo na Grbavici - napominje Marinović, koji se nada da će njegovi puleni kvalifikacije otvoriti pobjedom.

- Mi smo bili u četvrtom, Moldavija u petom šeširu. To je ekipa koju smo već malo pregledali, koja ima izuzetno dobar potencijal, pogotovo u fazi napada. Ali, ono što je bitno jeste to da prvu utakmicu pokušamo odigrati maksimalno kvalitetno i sve uradimo da ostvarimo pobjedu. Poslije toga će nam biti sve puno lakše - smatra Marinović, koji se nada da će naljeto, u junu, imati priliku odigrati još jednu kontrolnu utakmicu te se spremiti za jesenje duele.

Grupa, kako ističe, jeste zahtjevna, jer imamo dvije reprezentacije koje ove godine igraju na Evropskom prvenstvu.

- Dobra je stvar što ćemo igrati zaista prave utakmice, a nadam se da ćemo, u svim segmentima, zadržati nivo iz prošle godine. Mislim da i u ovoj generaciji ima tih igrača, ali i da će se do septembra pojaviti još neki od mlađih igrača na koje ćemo moći računati. Imao sam mogućnost da zovem Benjamina Hadžića iz Hanovera, ali on je povrijeđen i ima još dvije nedjelje oporavka - kaže Marinović, koji se nada da će od postojećeg igračkog kadra napraviti tim koji je sposoban pobijediti Moldaviju.

Optimističan je i Besim Šerbečić, koji je igrao i u prošlom ciklusu bio važan član ekipe koja je zauzela treće mjesto, iza Rumunije i Portugala, a ispred Velsa.

Osim Velsa i Moldavije, rivali će im biti i favoriti grupe Njemačka i Belgija.

- Grupa je kvalitetna, ali danas nema laganih protivnika. Idemo utakmicu po utakmicu. Moramo se prvo dobro spremiti za Moldaviju. Nismo još upoznati o protivniku. Nadam se da ćemo narednih dana raditi neke analize - ističe Šerbečić, koji dodaje kako smatra da im je ovo i najbitnija utakmica jer ako ciklus otvore pobjedom, kasnije će sve biti lakše.

Golman Vladan Kovačević također je bio član tima i u prošlom ciklusu, a napominje kako su ponovo dobili jako tešku grupu.

- Jedva čekam utakmice i s Njemačkom, Belgijom i Velsom. Pred nama su jedne teške kvalifikacije, ali dat ćemo svoj maksimum. Šef će izvući iz nas maksimum. Smatram da imamo šanse da izborimo i nešto više - kaže Kovačević.

Dodaje kako je na njima da se spreme i fokusiraju na meč s Moldavijom, protiv koje žele pobjedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.