INTERVJU

Miralem Pjanić: Imamo kvalitet da direktno odemo na Evropsko prvenstvo

Malo lošije stvari moramo popraviti za sljedeću utakmicu koja će sigurno biti teža i još tvrđa, kaže veznjak italijanskog Juventusa

Pjanić: Igrali smo sporo protiv Armenije

G. Š.

25.3.2019

Plejmejker naše reprezentacije i zvijezda italijanskog Juventusa, Miralem Pjanić, nakon subotnje pobjede nad Armenijom (2:1) na stadionu Grbavica, istakao je da je najbitnije da smo dobro startali u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020.

Tako će “Zmajevi” sa tri boda dočekati sutrašnji derbi grupe J u kojem ćemo u Zenici ugostiti selekciju Grčke.

- Pobjeda na startu svakog takmičenja je jako bitna... U našoj igri protiv Armenije bilo je dobrih, ali i malo lošijih stvari, ali kad se sve sabere i oduzme, zadovoljni smo.

Imali smo dosta šansi, tako da smo imali priliku da sebi olakšamo tu utakmicu, ali idemo dalje. Sad nas očekuje malo teža utakmica - napominje bosanskohercegovački nogometni velemajstor (29), koji je na meti prvaka Evrope, španskog Reala iz Madrida.

Za zapaženu igru u dresu “Zmajeva” protiv Armenije, Pjanić je u izboru specijaliziranog portala “Sofascore” izabran u idealni tim prvog kola kvalifikacija za Euro.

Idemo dalje

I u subotu su prolazili Vaši zadnji pasovi, ali Edin Džeko i Edin Višća nisu ih realizirali?

- Imali smo šansi, nema veze ko je i šta imao... Također, kao ekipa, bili smo spori u protoku lopte. Nekako, igrali smo sporo, premda protivnik nije pravio neki presing.

Jednostavno, čekali su te lopte koje smo mi gubili i pravili kontranapade. Imali su dvije-tri prilike, koje smo mogli spriječiti, ali...

Bilo je i dobrih stvari, a kao što sam rekao, te malo lošije, moramo popraviti za sljedeću utakmicu koja će sigurno biti teža, i još tvrđa.

Grci sigurno žele jedno od dva prva mjesta koje vodi na Evropsko prvenstvo...

- Sigurno će se grčevito boriti za to... Vjerujem da ćemo se u ova dva dana oporaviti i osvježiti i biti spremni za duel u Zenici.

I subotnja utakmica na Grbavici je pokazala da naša grupa nije lagana. I Armenija, a posebno Grčka i Finska, dobro stoje na terenu i ne daju ti puno prostora da igraš.

Teška grupa

Jeste li Vi optimista?

- Bit će teške cijele ove kvalifikacije, ali mislim da ova naša reprezentacija ima kvalitet da bude među prve dvije ekipe u grupi koje direktno idu na Evropsko prvenstvo.

U odabranom društvu

Engleski specijalizirani fudbalski portal „FourFourTwo“ izabrao je deset najboljih veznih igrača na svijetu, među kojima je i naš Pjanić.

Prvi je na listi veznjak madridskog Reala i reprezentacije Hrvatske Luka Modrić.

Poredak desetorice najboljih: 1. Luka Modrić (Real Madrid), 2. Ngolo Kante (N'Golo, Čelzi), 3. Toni Kros (Kroos, Real Madrid), 4. David Silva (Mančester siti), 5. Kevin de Brujne (Mančester siti), 6. Miralem Pjanić (Juventus), 7. Serhio Buskets (Sergio Busquets, Barcelona), 8. Pol Pogba (Paul, Mančester junajted), 9. Bernardo Silva (Mančester siti), 10. Tijago Alkantara (Thiago Alcantara, Bajern Minhen).

85 utakmica za naš  državni tim odigrao je Pjanić, te se na trećem mjestu izjednačio sa Zvjezdanom Misimovićem. Drugoplasirani je Emir Spahić (95), a prvi Edin Džeko sa tačno 100 nastupa. Vedad Ibišević odigrao je ukupno 83 utakmice za “Zmajeve”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.