NOGOMET

Klop i Gvardiola na istoj strani: Podržavaju prekid utakmica zbog rasističkih uvreda

Nakon incidenta u Podgorici na meču između Crne Gore i Engleske

Klop i Gvardiola: Zajedno u borbi protiv rasizma. AFP

Srna

29.3.2019

Fudbalski treneri Jirgen Klop (Jurgen Klopp) i Pep Gvardiola (Guardiola) izjavili su da bi prekinuli utakmice ukoliko su igrači na terenu izloženi rasističkim uvredama. 

Oni su izjave dali nakon što su pojedini fudbaleri engleske reprezentacije bili izloženi rasističkim uvredama tokom utakmice protiv reprezentacije Crne Gore u Podgorici ove sedmice. 

UEFA je pokrenula istragu nakon što su reprezentativci Engleske Deni Rouz (Danny Rose), Rahim Sterling (Raheem) i Kalum Hadson Odoi (Callum Hudson-Odoi) izjavili kako su bili izloženi rasističkim uvredama tokom utakmice u Podgorici, u kojoj je engleski tim pobijedio rezultatom 5:1.

Menadžer Liverpula Klop vjeruje da bi odlaženje s terena zbog manjine među navijačima bilo "davanje previše moći dvojici ili trojici idiota", ali smatra da bi odluku o prekidu trebalo da donesu sudije ukoliko bi situacija eskalirala. 

- Ako se radi o čitavoj tribini, ja bih to sigurno uradio. Ali to je davanje previše moći dvojici ili trojici idiota. Moramo pronaći način za kažnjavanje takvih incidenata - istakao je Klop.

Gvardiola je istakao da podržava izlazak s terena igrača Mančester sitija, čiji je on trener, uz napomenu da bi fudbal trebalo pokušati biti primjer djelovanja protiv rasizma. 

- Fudbal nije problem. Problem je društvo samo po sebi. Mislim da se situacija u Evropi pogoršava - rekao je Gvardiola.

Dvojici trenera pridružio se i menadžer Čelsija Mauricio Sari (Maurizio Sarri) koji je rekao da moraju da se uvedu jasna uputstva za prekid utakmica, s ciljem borbe protiv rasizma.  

Međunarodni odbor fudbalskih saveza jučer je održao sastanak na kojem se razgovaralo o incidentu u Crnoj Gori i pozvao na organiziranje kampanja u okviru UEFA-e i FIFA-e kako bi se osiguralo propisno suočavanje s ovakvim incidentima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.